Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyk med hajar förbjuds

Regeringen i Australien vill minska hajattackerna. Efter flera
dödsfall satsar de nu miljoner på att öka medvetenheten. Dessutom
förbjuds de populära hajdyken i burar.

Annons
Nu vidtar regeringen i Australien åtgärder för att skydda allmänheten mot hajattacker.

Australien upprörs över den senaste tidens våg av hajattacker. Under tio månader har det skett fem dödsfall i Västra Australien. Nyligen dödades en 24-årig surfare av en vithaj, medan han paddlade på sin bräda vid Wedge Islands. De statliga stränderna stängdes efter olyckan. Och nu satsar regeringen nära 100 miljoner på att minska risken för hajattacker längs Västra Australiens kust, som varje år lockar tiotusentals turister.

-Tyvärr har folk tagits av hajar i en utsträckning vi inte sett förut, sägerNorman Moore, fiskeminister i Västra Australien, till Daily Mail.

En av åtgärderna är att bygga ut ett befintligt satellitsystem som övervakar hajar. Man ska också forska mer om rovfisken samt öka folks medvetenhet.

Välj rätt stränder

Det finns flera saker man själv kan göra för att undvika en attack, enligt Moore.  Man ska inte befinna sig i vattnet vid gryning, skymning eller mulna dagar. Andra råd är att stanna mellan flaggorna på övervakade stränder, inte simma ensam, för långt ut, vid flodmynningar eller sluttningar mot djupare vatten.

Moore sägervidare att det är dags att se över hajpopulationen samt omvärdera vithajens skyddade status.

Inga hajdyk

En annan åtgärd är att förbjuda de hajdyk i burar som turismföretag anordnar. Aktiviteten är populär i Södra Australien, där det finns flera kända områden som hajarna samlas vid. Några sådana känner man inte till i Västra Australien och det finns därför en oro över att vissa försöker locka dit rovfiskarna.

- Sådana satsningar kan leda till indirekta eller direkta ekonomiska vinster, men det finns också en oro över att aktiviteter för att locka haj genom att mata dem kan ändra hajarnas beteendemönster. Jag föredrar att inte ta några risker tills vi vet mer, säger Norman Moore.

Turister dyker i en bur och konfronteras med en vithaj. I västra Australien är den typen av sightseeing nu förbjuden.
Annons