Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chalki - långt från charterträngsel

Älskar du Grekland och bär på en oförlöst eremitgen? Då kan
kanske Chalki, som får charter i sommar, vara förlossaren. Blir man
stressad här finns det få lugnare grekiska öar att hoppas på.

Annons
Gryning vid hamnpromenaden på Chalki.

Från den lilla färjan, som avgått från Kamiros Skala på Rhodos västkust, ter sig Chalki som en mörk, karg, och oinsmickrande jättekobbe. Inga rumsraggare möter upp på piren. Ön visar sig ha integritet:

- Här låter de hellre husen stå tomma än hyr ut dem för "skampriser" till turister. Vi har inga vespor eller bilar här, bara en minibuss och taxi som kör turister till Pondamosstranden bakom krönet där uppe, berättar Maria Zifou som driver öns resebyrå Zifou Travel.

- Stressade atenare älskar Chalki, lägger hon till.

Kär i Chalki

Nästa morgon äter vi frukost med ljuvlig timjanhonung, krämig yoghurt och iskaffe vid den lugna hamnpromenaden, tio minuters stilla lunk från den lilla klapperstensstranden Ftenagia. Vattnet är så klart att man ser småfiskar på flera meters håll. Medelålders kvinnor och par ligger och läser romaner, jag vilar länge och låter blicken smälta samman med tystnaden och den vindstilla bukten.

Efter en lång skön siesta i hyrlägenheten blir det spenatpaj, ostbollar och friterad bläckfisk till middag på den avslappnade restaurangen Kef...tes (ja, den heter så) där familjen Kokonozakis blandar öns mattraditioner med sitt arv från Kreta. Ett synnerligen lyckat giftermål visar det sig.

VilopulsEfter ett dygn går livet ner i samma långsamma vilopuls som hos övriga på Chalki. Vid piren möter vi en svenska som blev störtförälskad i ön en sommardag 1994:

- Resebyrån på Rhodos varnade mig eftersom färjan hit inte gick efter tidtabell. Men ju mer negativa de var, desto mer ville jag och min make hit, berättar Eva Elgie från Tullinge utanför Stockholm.

- Efter det har jag varit här 16 gånger, sommar och höst, och betraktas knappt som turist längre.

Hon har aldrig oroat sig för att låsa dörren till de lägenheter hon har hyrt på ön, brottsligheten är i princip obefintlig.

- Människorna är så gästfria.

Doft av timjanVi ber Alevandros Tsouroutis köra oss i öns taxi, en åldrad Mercedes, just till Agios Ioannis på öns enda väg längs en stenig högplatå till västra Chalki. Här uppe råder vindens sus, doft av timjan och getspillning och ändlösa vyer över havet.

Livskonstnären Alevandros äger även öns båttaxi, men han är också textförfattare och sångare. Att överleva har inte alltid varit lätt på ön:

- Tyskarna kom och stal djuren, åt upp dem, och vi fick svälta. Min bror dog i kriget 1945. Jag fick hans namn och de använde hans dödsdag som min födelsedag. Så jag var fyra år när jag föddes kan man säga.

Karg värme

På väg tillbaka mot hamnpromenaden i Emborio, längs branta bergsluttningar, kan jag inte låta bli att fråga den lugne Alevandros:

Blir du aldrig stressad här på ön?

- Jo, men bara när min fru tjatar på mig.

Hans lakoniska svar sammanfattar den karga värme vi möter och svarar kanske på varför jag och så många andra svenskar har en kärleksrelation till den grekiska övärlden

Vy över strandbukten Pondamos och byn Emborio på Chalki, med Rhodos i bakgrunden.
Kristallklart badvatten vid Ftenagiastranden på Chalki.

Fakta/Chalki

Allmänt

Passar för total avkoppling, kristallklara bad och charmigamiddagar.

Var

Två timmar med färja, väster om Rhodos.

Säsong

Maj-oktober. Juni och september är bra månader med behaglig värmeoch lägre rumspriser.

Bad

Pondamos är en bra sandstrand med taverna och hyrparasoller.Ftenagia är en liten klapperstensstrand med inbjudande vatten bakomstrandpiren. Kaniastranden i en pyttebukt är förföriskt lugn.

Ta sig hit

Direktflyg med Norwegian från Arlanda och Ryanair från Skavsta tillRhodos och sedan båt från Rhodos stad eller Kamiros Skala på västrakusten. Man kan även åka färja från Karpathos och Kreta tillChalki. Båtpriser Rhodos-Chalki 5-10 euro, beroende på färja, 21euro med katamaran. Chalki-Tilos kostar 13 euro med katamaran.

Info

www.chalki.se. I öns hamn finnsresebyrån Zifou som hyr ut lägenheter.

Annons