Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Kommunens nya förskolor innebär inte större barngrupper

I två tidigare debattinlägg skriver psykologerna Frida Rosenström och Frida Pedersen om att 1) det är viktigt att mindre barngrupper inte sker på bekostnad av färre personal per barngrupp och 2) att de oroar sig för att de nya förskolorna som byggs är för stora.

Som ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Falun så vill jag gärna bemöta dessa påståenden. För det första, det stämmer att vi arbetat hårt och lyckats med att minska barngrupperna i Falun. Snittet ligger nu på 13,7 barn per grupp. I praktiken betyder detta att det i vissa grupper är fler barn och i vissa grupper är det färre. Minskningen har varit möjlig genom dels att Falun fått statsbidrag för att minska barngrupperna (3,8 miljoner 2018/19, ca 12 miljoner totalt under mandatperioden) och dels genom att en omorganisering av verksamheterna genomförts. Omorganiseringen – med Kungsbacka kommuns förskolor som modell – har exempelvis lett till att utrymmen på förskolor som förut användes ibland eller del av dag nu används hela dagen. Verksamheten kännetecknas av fler mindre grupper än tidigare. Givetvis finns fortsatt utmaningar att jobba med men att fler barn idag får möjlighet att tillhöra ett ”mindre” sammanhang ser jag som en seger och som ett tydligt bevis för att vi arbetat för att nå Skolverkets rekommendationer gällande barngruppers storlek.

Det som inte stämmer i Frida Rosenströms och Frida Pedersens text är att minskningen av barngrupperna skulle skett på bekostnad av personaltätheten. Vi har samma personaltäthet idag (5,6 barn per årsarbetare) som vi hade innan omorganisationen. Detta har hela tiden varit ett tydligt krav från oss politiker. Om något så vill vi verka för att öka personaltätheten.

Möjligheten att göra så – dvs att öka personaltätheten – kan ges av nya förskolor. Förskolor med fler avdelningar kan på ett mer effektivt sätt använda sina resurser och på så vis minska mindre önskvärda kostnader. Kan vi skapa förutsättningar för att effektivisera förskolans organisation så får vi mer resurser över till exempelvis personal.

Men framför allt vill jag understryka att våra nya förskolor inte innebär större barngrupper. Större delen av dagen vistas även barnen på Slättaskogens förskola (den enda nya förskolan som står klar) i sina barngrupper. Att man i lokalerna har tillgång till ett torg/samlingsrum där i princip alla kan samlas samtidigt ser inte jag som något negativt och jag tror därtill att jag skulle få medhåll från Skolverket.

Avslutningsvis vill jag tacka det engagemang som Frida Rosenström och Frida Pedersen har i dessa frågor. Det känns bra att det finns fler som brinner för samma sak och som delar ens målbild.

Liza Lundberg (S)

Ordförande, Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel