Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Cowboy, var glad över att det finns betesdjur!

Käre anonyma Cowboy!

Jag välkomnar en debatt om hästars klimatsmarthet.

Om man lägger en höbal om 30 kilos torrsubstans (TS) på en åker och får brytas ned till lika delar koldioxid och metan. Det tar vanligtvis mellan ett och tre år innan de duktiga mikroorganismerna har omvandlat cellulosan i höet till sammanlagt 22 400 liter gaser bestående av lika volymdelar metan och koldioxid.

Om en häst äter upp en likadan höbal på omkring tre dagar så pruttar en häst precis som en ko ut omkring 150 liter koldioxid och metan under dessa tre dagar.

Vart tog övriga 22 250 liter metan och koldioxid vägen?

Jo, hästen förjäser cellulosan i blindtarmen och grovtarmen till korta fettsyror som tas upp från grovtarmen och går till levern. Där omvandlas fettsyrorna till protein och långa fettsyror för att bygga mera häst och ger energi till hästen så den överlever till dess höet tar slut Så hästar liksom kor släpper ut mycket mindre metan än en höbal. Hästar och kor är metansänkor på samma sätt som skog och gräs är koldioxidsänkor.

Var glad att det finns betesdjur, de ingår i det naturliga kretsloppet av kol och tillför inget koldioxid till atmosfären medan däremot fossila bränslen tillför mera koldioxid till det naturliga kretsloppet av kol. Dessutom ger betesdjur en naturlig gödsling av marken de betar på, man slipper tillföra fossilbaserad konstgödsel.

Björn Hammarskjöld

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare