Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Avskaffad valfrihet löser inte Borlänges skolproblem - förbättra informationen om skolvalet i stället

Annons

Svar till debattartikeln "Det är det fria skolvalet som ökar klyftorna i samhället - vi måste sätta stopp för vansinnet" som publicerades i DT den 22/1:

Socialdemokraterna i Borlänge går till angrepp mot familjers rätt att själva välja skola. De vill avskaffa det fria skolvalet i stället för att ta ansvar för att de styr en av Sveriges sämsta skolkommuner.

Vi i Centerpartiets ungdomsförbund tror att majoriteten av alla föräldrar vill sina barns bästa. Vi tror också på skolungdomarnas egna förmåga att tillsammans med sina föräldrar avgöra vilken skola som passar dem bäst i stället för att politiker ska bestämma det åt dem.

S i Borlänge tycker däremot att föräldrar som väljer skola till sina barn försöker ”skydda dem från verkliga livet” och påstår att grupper av föräldrar väljer bort skolor som de uppfattar som ”dåliga på grund av att det finns många elever med utländsk härkomst och socialbidragstagare i området.” 

Detta är det enda exemplet som ges på varför föräldrar vill byta skola och varför skolor kan uppfattas som ”dåliga”. Hur kan debattörerna veta att det inte är faktorer kommunledningen ansvarar för, så som utbildningskvalitet och lärarkompetens, som fällt avgörandet i ett av de viktigaste valen förälder och barn kan göra? Att peka ut föräldrar som fördomsfulla och samtidigt ducka från sitt eget politiska ansvar tycker vi är ovärdigt.

År efter år placerar sig Borlänge i bottenskiktet när Lärarförbundet rankar landets skolkommuner. Att det finns skäl till självrannsakan hos Borlänges socialdemokrater är ingen underdrift. 

Problemen i Borlänge löses inte genom avskaffad valfrihet. Tvärtom måste vi får bort de socialistiska skygglappar som har försatt Borlänge kommun i den här situationen, och i stället visa respekt för att föräldrar vill sina barns bästa.

Att som politiker frånsäga sig ansvar och kalla valfriheten för "tokerier" är bara ohederligt. Vi i Centerpartiets ungdomsförbund vill i stället satsa på att förbättra informationen gällande skolvalet, så att fler familjer kan fatta ett välgrundat aktivt beslut. 

Borlänge behöver inte politiker som skyller skolans problem på det fria skolvalet. Borlänge behöver ett nytt politiskt ledarskap som tar ansvar i skolfrågan och ser till att kommunens barn och ungdomar får en skolgång med både kvalitet och valfrihet! 

Oscar Sjökvist, distriktsordförande, Centerpartiets ungdomsförbund Dalarna, Centerpartiet Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons