Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga företagare i Dalarna – kvinnliga företagare ökar

Aldrig förr har så stor andel av Dalarnas befolkning valt att driva företag som nu. Även andelen kvinnliga företagare har nått nya högsta nivåer. Och liksom i fjol är företagsamheten som allra högst i Malung.

Företagsamheten i Dalarna har växt för tredje året i rad och uppgår nu till den nya toppnoteringen 11,5 procent av länets befolkning, visar en färsk undersökning från Svenskt Näringsliv. Även bland länets kvinnor ökar företagsamheten stabilt och uppgår nu till 6,9 procent, vilket också det är nytt rekord.

Samtidigt finns det orosmoment i den aktuella undersökningen:

– Vi har nästan dubbelt så många företagsledare födda på 1940-talet som dem som är födda 1985 eller senare, vilket är en utmaning, säger Teresa Bergkvist, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Läs också: Här minglar hundratals företagare för att knyta nya kontakter

Och sett till riket i snitt ligger företagsamheten i Dalarna totalt sett under genomsnittet på 12,3 procent. Och även om startandet av nya företag ökar för tredje året i rad i Dalarna startas förre nya företag här än i de flesta andra län. Bland såväl kvinnor som länets unga sjunker dessutom nyföretagsamheten i år.

Läs också: Många avstår från att starta eget företag

- Det är glädjande att se att den totala företagsamheten i Dalarna stiger. Men det är inte gott nog. Vi vill och behöver ha med länets kvinnor och unga på tåget. Därtill innebär en stigande företagsamhet och nyföretagsamhet inte nödvändigtvis att företagsklimatet är i topp. Företagsamheten i Dalarna är fortfarande lägre än i de flesta andra län och det finns därför starka skäl för våra folkvalda att förbättra förutsättningarna att starta och driva företag i länet, säger Teresa Bergkvist på Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Det finns också stora skillnader i företagsamhet mellan Dalarnas kommuner. Liksom förra året är den högst i Malung med 16,6 procent och lägst i Ludvika med 7,5 procent.

Läs också: Positiv trend med fler nystartade företag i Mora

Fakta: Som företagsam räknas individer som innehar F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. Faktorn visar andelen företagsamma av den arbetsföra befolkningen (16-74 år) samt bland de unga (16-34 år).

Källa: Svenskt Näringsliv och undersökningen "Företagsamheten Dalarnas län 2017".

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android