Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Dalarna och Dalakommunerna kräver mer inflytande om storegionfrågan - Leif Nilsson (S) kritiserar landstinget

Region Dalarna tycker att landstinget tagit ett alltför hårt grepp om storregionsarbetet.
– Det har blivit lite för mycket att landstinget ska styra detta. Vi och länets kommuner vill ha mer inflytande i arbetet, säger Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S).

Landstingsledningen har tagit kommandot i länets storregionsarbete. Landstingsrådet Ingalill Persson (S) och landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg ska vara de uttalat tydliga ledarna. Det slog landstingets arbetsutskott fast i slutet av mars.

Det ogillar Region Dalarna, där alla länets kommuner sitter med i ledningen.

– Vi och kommunerna i länet måste också få vara med och bestämma i det viktiga arbete som pågår. Det handlar inte bara om att samordna sjukvård i en region. Det handlar också om arbetstillfällen, infrastruktur, kollektivtrafik, miljö och mycket annat viktigt för länet. Det är därför viktigt att vi jobbar ihop - landsting och kommuner, säger Leif Nilsson.

Region Dalarnas vice ordförande Sofia Jarl (C) menar att landstinget kört över Region Dalarna och länets kommuner.

– De har nu uttalat att de vill styra detta arbete. Vi vill att vi ska gå "armkrok". Så som vi kom överens med landstinget om att göra i december. Vi har exempelvis inte kommit överens om att landstinget ska bestämma. Vi har inte bestämt att vi inte ska utreda en länsregion. Vi har inte bestämt att landstingsrådet Ingalill Persson ska vara ordförande i styr- och referensgrupperna. Detta är ingen enmansshow, säger Sofia Jarl.

Region Dalarna vill att länet nu gör ett omtag i regionarbetet.

– Vi bör vara mer sampratade i länet över vad vi vill i de samtal som nu pågår mellan länen. Andra län i den föreslagna storregionen är mer samordnade. Det gör att de kan driva på i storregionsarbetet på ett mer effektivt sätt. Från kommunernas sida i Dalarna har vi inte fått påverka någonting alls. "Mina" Centerkommunalråd är mycket kritiska, säger Sofia Jarl.

Region Dalarna menar att länet kan ta skada i förhandlingarna om en storregion om inte länet är mer synkroniserat.

– Det är viktigt att vi även kan ifrågasätta tanken på storregion. Vi vill veta vad Dalarna kan få ut av det. Vi vill veta vad länet kan få i kompensation för de verksamheter som går förlorade länet i en storregion. De andra länen trummar på för storregion. Vi måste få med hela länet i detta arbete. Vi tycker att staten ska garantera jobb i länet. Var ska exempelvis de framtida statliga verken finnas i en storregion. Dalarna måste börja tala som en familj i det pågående storregionsarbetet. Vi måste bli eniga över vad vi vill. Detta vill vi klargöra, säger region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S).

LÄS ÄVEN: RUNNBERG - Otydligheten och trögheten från våra toppolitiker skadar Dalarnas intressen

LÄS ÄVEN: Landstingsledningen avvisar kritiken från Region Dalarna