Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rafflande taktikstrid avgjorde herrstafetten i SM – guld till Svenssons Falun: "Var helt slut"

Artikel 16 av 20
Vinterveckan 2017
Visa alla artiklar

Jens Burman gjorde allt för att slippa en spurtstrid mot Oskar Svensson i lagstafetten i SM.
Han lyckades nästan skaka av sig spurtspecialisten – men drog till slut kortaste strået.
– Taktiken var lyckad, säger Svensson efteråt.

TV: Mittmedias skidredaktör Sanna Svanebo möter Svensson precis efter guldet.

Om Piteå var överlägsna i damernas stafett så var herrarnas desto mer öppen.

Täten förändrades genom hela loppet och i sista växlingen var Mora precis före Stockvik. Tredje lag i sista växlingen var Åsarna, tätt följt av Piteå, 43 sekunder efter.

Men på sista sträckan hade både Åsarna med Jens Burman och Falun med Oskar Svensson, starka åkare. Tillsammans skakade de av sig Stockvik och Mora och då skulle vi ha både en guldstrid och en bronsstrid när det närmade sig spurt.

Oskar Svensson tappade mark i uppförsbackarna, men tog ikapp den i utförsbackarna. Och precis innan sista backen fick Svensson bort Burman – och tog guldet.

– Jag hade skidor med lite sämre fäste för att ha bästa glidet på slutet. Jag tror det var en lyckad taktik, säger Svensson efteråt.

Burman valde rätt taktik, men det räckte inte riktigt.

– Jens körde riktigt hårt i sista backarna, Det var precis så jag kunde hänga med.

– Jag var egentligen helt slut när jag kom ifatt, säger Svensson.

Burman:

– Jag vet att han är en stark spurtare. jag försökte göra ett ryck i några av backarna men det gick inte och jag var ganska trött. Jag försökte, men det var ganska lönlöst, säger han till SVT.

Efter en riktigt snabb sista sträcka petade Hudiksvall och Daniel Rickardsson – som var snabbast av alla på sista varvet – dessutom ner Mora och var bara sekunder från att dessutom ta medalj.