Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningschefens sju livsviktiga tips på hur du eldar du säkert i advent

Antalet bostadsbränder ökar dramatiskt i december månad.

– Det är mysigt med ljus. Men det gäller att hantera ljusen på ett bra sätt, säger Lars Westerfors, ställföreträdande räddningschef på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

I december orsakas över 40 procent av alla bostadsbränder i Sverige av levande ljus. Den typen av bränder fyrdubblas jämfört med övrig tid på året.

– 12 procent av alla bränder som inträffar i december beror på levande ljus. Bara soteld i skorsten är en vanligare brandorsak i december, säger Lars Westerfors.

Övrig tid på året står levande ljus för knappt tre procent av brandorsakerna när det kommer till bostadsbränder.

Lars Westerfors ger några viktiga pekpinnar till den som tänder ljus i adventsmörkret.

–Ha inte värmeljus nära varandra och framför allt inte rakt ovanpå varandra, i någon ställning. Stearinet smälter och kan börja brinna. Det blir som en ljusfackla, säger han.

Läs mer: Många levande ljus ger ökad brandrisk

Han råder den som har ljus hemma att använda obrännbara ljusstakar med obrännbar fyllning. Det vill säga ingen torr, gammal mossa som dekoration. Det kan gå undan så har det tagit eld i bordet och gardinen. Ibland sker det genom att en vindpust letar sig in från ett öppet fönster, eller att en katt välter ljuset ner på bordet.

Att ha som rutin att gå en runda för att se så att spisen avstängd och ljusen släckta innan man går hemifrån är en god vana.

– Ibland kan det vara svårt att se om ljuset är släckt, om det är mitt på dagen och ljust ute, då kan man känna efter med handen, tipsar Lars Westerfors.

Södra Dalarnas räddningstjänstförbund rycker ut på bränder i Fagersta, Norberg, Avesta och Hedemora. Hur det ser ut med bostadsbränder i förbundets område i december är svårt att säga, då det är ett för litet område att föra statistik på. Att antalet bostadsbränder skulle minska genom åren för att vi blir allt mer medvetna kan dock inte Lars Westerfors se.

Läs mer: Nu är risken som störst för bostadsbränder

– Utan att veta, har jag en känsla av att det är att det är väldigt konstant. Bostadsbränder och antalet döda i samband med det har minskat, men nu har det tyvärr ökat igen. Jag vet inte om det är ett tillfälligt hack eller ett trendbrott, säger han.