Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisad regissör från Falun bakom ny First Aid Kit video

Mats Udd, videoregissör från Falun som har vunnit filmpriser och gjort videos åt världsstjärnor. Nu är du aktuell med den senaste videon "It's a shame" med First Aid Kit.

Se Mats Udds senaste video med First Aid Kit:

Hallå där... Mats, sist vi pratades vid hade du vunnit pris i Berlin för en musikvideo. Nu är du aktuell med First Aid Kits senaste video. Hur gick det samarbetet till?

– De frågade om jag vill träffa dem och diskutera en ny video. Vi började prata om det här i mitten av augusti och spelade in den för tre veckor sen. Jag och First Aid Kit har jobbat väldigt mycket ihop, framförallt i början av deras karriär. Jag gjorde en inspelad liveinspelning av dem innan de släppte sin första skiva. Så jag har känt dem länge.

Hur många videor har det blivit med bandet?

– Jag gjorde ju Lions roar och Ghost town, sen en kortare dokumentär med BBC med dem, och tre livespelningar i en skog. Men det var längesen sedan sist nu, det blev ett femårigt uppehåll tills denna nu gjordes.

Läs även: Mats Udd gör video till Roxette

Den nya videon med singeln "It's a shame" är lite speciell, med en tudelad bild. Vem fick den idén?

– Splitscreen idén kom från dem och jag utvecklade konceptet med att ha en "glad" och en "ledsen" bild. Det är ju en rätt glad låt men med mörker i texten.

Hur tänker man runt miljön i en video?

– Vi spelade in den i Årsta, Stockholm och sen i en asiatisk butik i Södermalm. Jag ville en hitta gata som inte känns som Stockholm eller Sverige men som ändå är unikt. Vi ville att det skulle kännas exotiskt i andras ögon internationellt sett. Folkets hus i Årsta är i bakgrunden i näst sista scenen. Man får en miljö som visar svenskars struktur.

Hur är det att jobba med världsstjäror som First Aid Kit?

– Jättekul. Tjejerna bryr sig också mycket om hur och vad som görs i videon. Det är himla härligt att jobba så tätt med varandra som vi gjorde nu.

Det har varit mycket för dig ett tag, hur ser framtiden ut?

– Nu ska jag faktiskt ta en liten paus och lite lugnare, och sen börja pitcha in fler idéer.

Läs också: The Sounds och Teddybears till Dalarna