Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prickig som en nyckelpiga – så unik är årets majblomma

Designen bakom den 110-årsjubilerande majblomman står 11-åriga Miranda för.

Årets majblomma avtäcktes under högtidliga former på Katarina Södra skola i Stockholm, där massor av elever hurrade för Majblomman, som fyller 110 år.

Årets nyckelpigeröda majblomma är skapad av 11-åriga Miranda från Luleå. Aldrig förr har majblomman varit prickig. Dessutom är varje blomma unik, för prickarna hamnar olika på varje majblomma.

"Under flera år har vi fått in många spektakulära förslag från barn över hela landet, och inför jubiléet kunde vi äntligen ge majblomman ett mönster. Ett konstnärligt designråd fick välja sin favoritblomma och det blev Mirandas fina," säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm i ett pressmeddelande.

I år tycker hon också att majblomman får en extra tydlig symbolik, i och med att nyckelpigan gör nytta, precis som majblomman.

Fakta:

För 110 år sedan startade Beda Hallberg Majblomman, och sedan dess har barnhjälpsorganisationen utvecklats till Sveriges största.

► De första majblommorna såldes 1907 i Göteborg och var alltigenom mörkblå. Sedan dess har blommorna inte enbart skiftat i färg utan även i form, material och design.

► Pengarna går till barn som har det svårt, och kan användas till glasögon, fritidsaktiviteter och vinterkläder med mera.

► Den 6 april startar 2017 års insamling när 80 000 barn ger sig ut för att sälja majblommor över hela landet.

► Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation med 650 lokalföreningar.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android