Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker på studiebesök i järnverket

Lars Hjälmered, riksdagsledamot för Moderaterna, har nyligen utsetts till talesman för energifrågor. I dag, torsdag, besökte han Outokumpu i Avesta.

– Just nu gör jag en rundresa i landet, Gävleborg, Dalarna, Värmland bland annat. Det handlar helt enkelt om att förstå viktiga industriföretags roll och betydelse och de villkor de verkar i, säger han. 

Tillsammans med riksdagskollegan Ulf Berg (M) fick han en rundtur Avesta jernverk och chansen att diskutera företagets utmaningar.

– Jag tyckte att det var väldigt positivt. Företaget ökar kapaciteten i fabriken. Det är väldigt viktigt för orten och landet, men det pekar också på utmaningar och vikten på att ha en tillförlitlighet i energiproduktionen. Viktigt för dem är kärnkraften för att kunna trygga jobben på sikt. Det är något som vi hoppas kunna leverera, säger Lars Hjälmered. 

– Det var ett tag sedan som jag var här senast. Nu slog det mig att det i dag är en helt annan och positiv syn och framtidstro. Det enda orosmålet visade var EU:s nya krav på att allt ska vara fossilfritt. Det finns vissa processer här som inte kommer att kunna vara fossilfria 2030. Då är det bara att hitta undantag eller så får stålet producerar i Kina till betydligt sämre klimatförutsättningar, säger Ulf Berg.