Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens vädjan efter gruppvåldtäkten i Uppsala som sändes live på Facebook: "Snälla sprid inte filmen"

En kvinna utsattes för en gruppvåldtäkt som sändes live på Facebook på söndagsmorgonen.
Filmen sprids på sociala medier och nu vädjar polisen till allmänheten att sluta med det.
– Det blir en fortsatt kränkning, säger Lisa Sannervik presstalesperson på polisens ledningscentral.

Flera personer såg hur en kvinna utsattes för en våldtäkt i en direktsändning på Facebook tidigt på söndagsmorgonen, Polisen kunde snart gripa tre män som senare anhölls av åklagare.

Filmen från händelsen kan fortfarande cirkulera på sociala medier.

– Vi uppmanar allmänheten att man inte ska dela filmen eller sprida den vidare på annat sätt. Det blir en fortsatt kränkning för den här utsatta kvinnan.

Polisen utesluter inte heller att det kan röra sig om ett brott att föra filmen vidare.

– Det kan vara tal om ett förtalsbrott. Den som har filmmaterial eller annan information kring den här våldtäkten ska skicka det vidare till polisen.

De gripna männen är anhållna. En av dem är misstänkt på sannolika skäl medan de andra två är skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden.

– Vi har inte tillgång till visst filmmaterial men vi har inte allt. Vi har inte själva våldtäkten inspelad utan vädjar till den som har material att lämna det till oss, säger Magnus Berggren, vice chefsåklagare och kammarchef, på en pressträff under måndagseftermiddagen.

Polisen arbetar nu med att säkra bevis och vittnesmål.

– Det är för tidigt att säga om det kommer bli aktuellt med häktning. Vi har en viss tid på oss så får vi se om misstankarna förstärks eller försvagas.