Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar äldre för bedrägerier på finska

En handfull bedrägerier av liknande karaktär ska den senaste veckan ha anmälts till polisen i Dalarna. Det handlar om äldre personer med finskt påbrå som blivit uppringda av bedragare. Polisen går nu ut med en varning.

Bedrägerierna har gått till på så sätt att en finsktalande man ringt upp och presenterat sig om en släkting från Finland som hamnat i knipa i Sverige och behöver pengar.

Mannen ska bland annat ha skyllt på att bilen gått sönder, att han stoppats av polis och behöver pengar till böter och att han blivit rånad. Han ska också ha sagt att han ska skicka en kompis för att hämta pengarna.

I några fall har mannen fått pengar. Vid ett fall var sonen till en av de utsatta hemma vid samtalet. Han kontaktade släktingar i Finland och det visade sig då att den påstådda släktingen inte fanns.

Alla de som utsatts för bedrägeriet har varit födda på 1930-talet och haft finskt påbrå.

Polisen går nu ut med en varning för bedragaren, och uppmanar alla som får liknande samtal att inte överlämna några pengar, och kontakta polisen för att anmäla bedrägeriet. Man uppmanar också anhöriga till äldre med finskt påbrå att varna för bedragaren.