Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen lade ner utredning om människohandel

Polisen har lagt ner en förundersökning om människohandel i Avesta. Vittnen har berättat att de under hot om våld tvingats till tiggeri för att kunna betala för påstådda skulder.

I oktober förra året flydde två bulgariska män från Avesta där de tvingats livnära sig på tiggeri. För en socialarbetare berättade de att de av två landsmän utsatts för tvångsarbete och att de tvingats tigga. Socialarbetaren hjälpte männen att komma i kontakt med polisen och en utredning om människohandel påbörjades.

Läs mer: ”Jag står upp för utsatta människor”

I förhör har de två männen sagt att de träffat en person i Bulgarien som rekryterade arbetskraft. De skulle få hjälp att ta sig till Sverige för att arbeta med jordbruk, få ett boende och lön.

När de kom fram till Sverige hösten 2015 visade det sig att de skulle få bo i tält och utan tillgång till rinnande vatten. När de bad om att få åka tillbaka till Bulgarien krävdes de på 1 800 kronor. När de inte kunde betala blev de tvingade att tigga ihop pengarna.

Läs mer: Tiggare rädda efter misshandel

Tomas Lundén är engagerad i Facebookgruppen Hjälp EU-migranter i Avesta. Han har fått bra kontakt med flera personer som tigger i Avesta och även hjälpt männen som flydde från kommunen. Han blev även förhörd av polisen.

– Jag skjutsade dem till Stockholm där de sökte hjälp. De berättade för mig och jag har även fått det bekräftat av tio andra personer. Jag har under lång tid byggt upp ett förtroende hos de här människorna, säger Tomas Lundén och fortsätter:

– Jag tycker det är bedrövligt och trodde inte att det var så här från början. Jag har levt med den här informationen i över ett halvår och försökt bearbeta det här. Det är ohållbart att det här ska få fortsätta.

I början av året lades förundersökningen om människohandel ner, som P4 Dalarna var först med att rapportera om.

– Det saknades förutsättningar att utreda det här vidare. Det var ett svårt bevisläge och ingen som direkt ville berätta för polisen vad de varit med om, säger åklagare Charlotta Stege Unger som varit förundersökningsledare i det här fallet.

Hon fortsätter:

– De som ursprungligen stod bakom anmälan finns inte kvar i landet. Det är i ju för sig inte ett hinder för att utreda det vidare.

I protokollet från förundersökningen finns flera förhör men inga detaljer om till exempel om något spaningsarbete i Avesta.

– Vi gjorde olika utredningsåtgärder i förundersökningen, säger Charlotta Stege Unger.

Samarbetade ni med några andra polisområden?

– Vi har inte samarbetat med några andra distrikt. Det här var en lokal fråga i Avesta, men det finns en sektion som arbetar med den här typen av frågor i Stockholm. De var med som en rådgivande funktion men de var inte med i själva utredningen.

Finns det möjlighet att återuppta förundersökningen om nya uppgifter kommer in till polisen?

– Absolut går det att ta upp förundersökningen igen. Den möjligheten finns alltid.

Läs mer: De ska hjälpa EU-migranterna hem