Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Hultqvist kände till IT-läckan redan för ett år sedan

Försvarsminister Peter Hultqvist fick kännedom om IT-skandalen på Transportstyrelsen redan för ett år sedan – enligt SVT Nyheter.
– Försvarsministern informerades av försvarsmakten om vilka åtgärder de vidtagit i ärendet, säger Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo, till tidningen.

SVT Nyheter rapporterar att försvarsminister Hultqvist, från Borlänge, fick vetskap om att Transportstyrelsen läckt hemlighetsstämplat material och andra känsliga uppgifter samtidigt som inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Försvarsministern informerades av försvarsmakten om vilka åtgärder de vidtagit i ärendet. Försvarsmakten i sin tur fick information från SÄPO som har hand om tillsynsärendet, säger Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo.

Denna information ska Peter Hultqvist tagit del av i mars 2016, enligt sin pressekreterare.

När tidningen når försvarsministerns pressekreterare dementeras uppgifterna att Hultqvist skulle fått information om IT-läckan samtidigt som Ygeman.

Marinette Nyh Radebo uppger till tidningen att försvarsministern fått tillgång till den information han känner till via Försvarsmakten, som i sin tur fått uppgifterna från Säpo, den myndighet inrikesministern ansvarar för.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) har hittills hävdat att hon inte känt till problemen på Transportstyrelsen lika länge som Ygeman, trots att myndigheten ligger inom hennes ansvarsområde.

Läs även:

Transportstyrelsens ordförande lämnar sin post efter IT-skandalen

Regeringen tillsätter utredare efter IT-skandalen

Såväl Allianspartierna som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet meddelade under helgen att de kan komma att överväga en misstroendeförklaring mot den sittande regeringen.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer under måndagen hålla en presskonferens för att ge sin bild av händelsen.

Vi söker Peter Hultqvist för en kommentar.