Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perspektiv i tid vid årets Avesta Art

. Avesta Art bjuder på återseenden och nya uttryck. Ett stycke tid är årets tema. Det har gått 20 år sedan den gamla järnbrukshyttan för första gången slog upp portarna för samtidskonst.

Nya grepp har inte Avesta Art varit främmande för ända sedan sin begynnelse. Tvärtom. Djärvt var det att visa samtidskonst i en ruin som järnbrukshyttan då var.

– Nu har övergivna industrimiljöer blivit inne för att visa samtida konstnärliga uttryck, inte då, sa Kenneth Linder vid det stabila vårtecken som presentationen av kommande Avesta Art har hunnit bli genom åren.

I år ska 17 konstnärer delta i Avesta Art. De inte bara deltar, de arbetar fram sina installationer eller andra objekt under flera veckor fram till dess att utställningen öppnar den 23:e maj.

Verkets chef Kenneth Linder påminde om Avesta Arts pionjärår.

– Avesta Art var inte bara nyskapande i sin inriktning att visa samtidskonst. Jag tror att vår största betydelse är att vi har fått nya grupper besökare som barn och barnfamiljer hit. Trösklarna är lägre till oss än till Moderna Museet och Galleri Nordenhake, sa han.

I år samsas återseenden och nya namn. Återseenden blir säkert igenkännanden. En av de tre återvändande konstnärerna är Anna Anders vars installation Showers från år 2000 visas igen.

– Jag möter många som än i dag pratar om hennes verk. De vet inte vad installationen eller konstnären heter, de minns fortfarande upplevelsen, sa Kenneth Linder.

Dåförtiden fick han själv stå för tekniken.

– Jag låg på golvet och drog kablar. Nu sköter utställningstekniker det

Här blir så tydligt att verksamhet och konstnärer utvecklas. Anna Anders är numera konstprofessor i Berlin. En assistent kom nyligen för att planera hennes installation, inte Anna Anders som för 15 år sedan.

Avesta Art 2015 ska ge spännande tidsperspektiv, dåtid, nutid, framtid.

Perspektiven är inte bara flera, de hissnar. Det kom fram när Caroline Gustafsson, Avesta Arts konstvetare presenterade konstnärerna vid årets utställning.

Monumentala installationer och skulpturer samsas med små teckningar på den enorma utställningsytan, 6 000-7 000 kvadratmeter.

Konstnärerna Jens Peterson-Berger och Olov Ylinenpää är redan nu i gång att bygga sin uppföljare till fjolårets succé, Gläntan. En ljudinstallation där besökarna var medskapande. Så också i år.

Medskapande blir också betraktarna av Big Beat, en installation i form av en trummaskin av den svenska konstnären Håkan Lidbo.

Hanne Mago Wiklund, den internationellt erkände konstnären från Fors och kulturpristagare förra året, deltar med installationer i keramisk lera.

Ett namn som överraskar är ekonomiprofessor Micael Dahlén som gör sin konstnärliga debut.

Årets tema, Ett stycke tid, är hämtat från utställningen 1995. En målning av konstnär Thomas Nordberg hade det namnet. Målningen visas även i år.