Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peng och Lei tvingas bort – macken stänger

Efter ett sista avslag står det nu klart att Peng An och Lei Bao som driver macken i By måste lämna landet. Två veckor får de på sig av Migrationsverket att tömma macken och avsluta alla överenskommelser.

En anställd på postföretaget DHL tvingas vända i dörren när han ska leverera brev och paket till macken i By. Han har inte nåtts av beskedet att Peng An och Lei Bao, de som driver macken, ska utvisas och macken stängas.

Peng An, Lei Bao och deras anställda allt-i-allo Susanne Hornesjö har bråda dagar att göra allt klart för stängningen av macken. Leveranser ska avbeställas och varor ska skickas tillbaka till leverantörerna.

– Det är mycket att göra. Sammanlagt måste vi kontakta 28 företag, säger Susanne Hornesjö.

Sedan 2011 har Peng An, som kallas för Tony, och Lei Bao bott i By och drivit områdets enda bensinmack. Där har Byborna kunnat

tanka, hämta post och handla mat, tidningar, godis och läkemedel.

18 månader efter att de anlände till Sverige fick de avslag på sin första ansökan om uppehållstillstånd i landet. 27 juni kom det slutgiltiga beslutet att de måste

lämna landet och flytta tillbaka till den kinesiska huvudstaden Beijing.

– Nu vet jag inte vad jag ska göra när jag kommer tillbaka. Kanske ska min vän starta ett företag som jag kan arbeta i, säger An Peng.

Han och Lei Bao tycker att det är konstigt att de inte får stanna kvar med tanke på att macken går bra och att de till och med skapat ett arbetstillfälle i By.

– Allt har gått så bra. Att behöva stänga känns konstigt. Vi betalar alltid våra räkningar i tid och vi har inte lånat några pengar, säger Peng An.

På deras köksbord och köksbänkar ligger fullt av papper. Mycket ska hinna göras

innan de sätter sig på planet till Kina nästa söndag.

– Vi har fått för lite tid på oss att ordna det här. Hade vi haft mer tid hade vi kanske kunna hitta någon som vill driva macken efter oss, säger Lei Bao.

– Jag hoppas verkligen att någon annan vill ta över det här företaget även om inte vi kan göra det, säger Peng An.

Nyligen fanns det en person som var villig att ta över macken, men den personen drog sig hastigt ur. Om

ingen annan träder fram kan folket i Byområdet stå utan mack inom en snar framtid och tvingas åka långt för att handla eller tanka.

Susanne Hornesjö började att arbeta på macken när Lei Bao och Peng An tog över den.

– Lika glad som jag blev när jag fick det här jobbet lika ledsen och förtvivlad är jag över att de inte får vara kvar. De är de bästa chefer jag haft.

När macken stänger står hon utan arbete.

– Efter tolv år i Avesta kommer jag och min make förmodligen flytta tillbaka till Stockholm. Man kan inte leva på luft.

Detta har hänt vid macken i By

Peng An och Lei Bao tog över macken i By efter den förre ägaren Roger Carlsson.

2011 kom de till Avesta, men siktet var från början inte inställt på att driva en mack. Lei Bao skulle börja jobba för ett företag hon hade kontakt med från hemlandet Kina, men Sveriges svaga ekonomi gjorde att paret fick upp ögonen för macken i By.

18 månader efter att de anlände till By fick de avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Ett misstag när de fyllde i ansökan gjorde att paret inte kunde få uppehållstillstånd. De råkade kryssa i att de ägde macken trots att de inte gjorde det. Blanketten var på svenska – ett språk de inte talar. De är i själva verket anställda av ett kinesiskt företag.

Inom två veckor måste de lämna landet efter att de fått ett slutgiltigt avslag på överklagan.