Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pedofiler härjar på Facebook – nätjätten vägrar svara på kritisk fråga

Tiotusentals personer är med i grupper på Facebook där bilder och filmer med sexövergrepp på barn visas, rapporterar Aftonbladet och Svenska Dagbladet.
Facebooks uppmuntrar till och med i vissa fall svenska män att ta kontakt med barn i Asien.

Annons

Tidningarna Aftonbladet och Svenska Dagbladet har under veckan granskat de svenska nätpedofilerna.

Nu har tidningarna avslöjat att nätjätten Facebook hjälper pedofiler att hålla kontakten med personer med liknande intressen. Via Facebook går de med i grupper där de hetsar varandra till att dela bilder på övegrepp, och delar med sig av sina erfarenheter.

“Jag har ett barn. Är någon intresserad av bilder?” skriver en man i en Facebookgrupp, enligt tidningarna.

I en annan Facebookgrupp varnas användarna för att lägga upp falska bilder på övergrepp, “är de fejkade kommer ni att uteslutas”.

– Så fort vi fick er dokumentation har vi utrett saken och tog omedelbart bort flera inlägg, profiler och grupper. Säkerheten bland Facebooks användare är något vi tar väldigt allvarligt på, svarar Peter Münster, kommunikationsansvarig för Facebook i Norden, på mail, till Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Matchar intressen

Tidningarna avslöjar även att Facebooks algoritmer, den programkod som styr vad användarna ser i sina flöden, matchar användare med sexuellt intresse för barn med unga flickor i Asien.

Den matematiska formeln som är Facebooks framgångskoncept listar ut vad användarna gillar och anpassar den information som når användarna efter det. Något svar på frågan om varför algoritmerna fungerar på det sättet får aldrig tidningarna av Facebook.

– Algoritmen kan inte avgöra om den gör något illegalt. Den gör bara vad den är programmerad att göra, säger Dhiraj Mhurthy, docent vid University of Austin i Texas, till tidningarna.

Justitieminister Morgan Johansson (S) anser att frågan är allvarlig.

– Jag tycker att Facebook måste känna ett stort ansvar för att se hur man kan motverka det på olika sätt, säger Johansson, till tidningarna.