Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påverkad bilförare stoppades i grannkommunen – visste inte att laservarnaren var olaglig

En Borlängebo i 20-årsåldern körde bil trots att han var påverkad av narkotika.
Dessutom hade han en laservarnare i bilen.
Mannen visste inte att detta var olagligt men döms nu till att betala 10 500 kronor i böter.

Den nu dömde mannen är i 20-årsåldern och bosatt i Borlänge. Den 13 maj i fjol körde han bil i Falun och stoppades av polisen på Hanröleden, i höjd med Pilborondellen.

Det visade sig att mannen var påverkad av de narkotiklassade preparaten klonazepam och tetrahydrocannabinol när han körde bil och han åtalades därför misstänkt för ringa narkotikabrott samt rattfylleri.

Dessutom hade mannen en så kallad laservarnare i bilen, vilket är olagligt. Mannen åtalades därför även misstänkt för brott mot lagen om förbud mot vissa radar- och laserinstrument.

Läs även: Hade laservarnare i bilen – straffas med höga böter

Mannen erkände rattfylleriet samt det ringa narkotikabrottet, vilket han även döms för. När det gäller åtalspunkten kring laservarnaren så bekräftar mannen att han har haft och använt den, men att han inte kände till att det var olagligt att ha och använda en laservarnare. Därför bestridde han ansvar för brott.

Falu tingsrätt anser att mannens okunskap om lagen inte kan frita honom från ansvar samt att det finns en skyldighet att ta reda på vilka lagar och regler som gäller kring radar- och laserinstrument. Därför dömer tingsrätten mannen även för detta brott.

Mannen döms till 70 dagsböter á 150 kronor, sammanlagt 10 500 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Läs även: Hade potensmedel och laservarnare

■■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android