Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pånyttfött Leksand chockade Frölunda – körde över göteborgarna

Flera nyckelspelare saknades i Leksand och då klev bland annat William Wikman, inkallad från Västerås, in och gjorde två mål borta mot Frölunda i dalalagets 5–1-seger.
Nu har Leksand fått lite häng på Örebro med sju poäng upp till närkingarna.

Det var retrotröjor på för både Frölunda och Leksand i klassiska Frölundaborg. I dalalagets fall handlade det om tröjorna från först SM-guldet säsongen 1968-69.

Till matchen saknades Ben Youds, Johan Olofsson, Tobias Forsberg och Sondre Olden och då fick juniorerna Isac Skedung, William Wikman, Sebastian Björnstad och Rickard Hugg chansen.

Efter en tung start gav det utdelning då Wikman, tillbakakallad från Västerås där han varit utlånad, placerade pucken i närmsta krysset bakom Johan Gustafsson.

– Det klingar till och så ser man att det jublas. Då blir man glad, sa Wikman till C More.

Juniorernas intåg verkade ge mer energi.

– Ja, men jag är lika hungrig som alla andra juniorer. När vi väl får chansen i a-laget är vi väldigt sugna på att visa vad vi kan, fortsatte Wikman.

Dalalaget fortsatte att trumma på med bra energi och var nära 2–0 – men göteborgarna var närmast mål men stoppades av en jätteräddning av Atte Engren med bara tio sekunder kvar av första perioden.

I andra perioden fortsatte Leksand att chocka ett Frölunda då backen Patrik Norén slog med sitt första SHL-mål i karriären, efter att ha lurat bort Frölundabacken och sedan placerat pucken mellan benen på målvakten.

– Det var skönt att få sätta dit den, säger Norén till C More.

Så här sa han inför tredje perioden:

– Vi måste fortsätta spela. Vi kan inte börja backa hem nu och tro att vi spela på ledningen. Frölunda skapar chanser och jag tycker det är Atte som håller oss kvar i matchen, säger Norén.

Den tredje perioden blev en målkavalkad där Leksand gick från 0–2 till 0–4 på drygt en minut efter mål av Janos Hari och Eric Castonguay.

Frölunda bytte målvakt och reducerade till 1–4 genom Jacob Larsson, innan William Wikman drämde till med sitt andra mål för kvällen och fastställde till 1–5.

Nu har Leksand tagit sin sista chans att undvika kval genom att ta tre poäng – och har nu sju poäng upp till Örebro.

Matchfakta

Frölunda HC–Leksands IF 1–5 (0–1, 0–1, 1–3)

Första perioden: 0–1 (8.07) William Wikman (Jon Knuts, Janos Hari).

Andra perioden: 0–2 (22.56) Patrik Norén (Jon Knuts, Lukas Ericsson).

Tredje perioden: 0–3 (44.05) Eric Castonguay (Isac Skedung, Janos Hari), 0–4 (45.26) Janos Hari (Olle Alsing, Eric Castonguay), 1–4 (46.32) Jacob Larsson (Jonathan Sigalet), 1–5 (56.34) William Wikman (Jon Knuts, Lukas Ericsson).

Skott: 42–25 (8–7, 14–10, 20–8)

Utvisningar, FHC: 2x2. LIF: 3x2.

Domare: Marcus Linde, Aleksi Rantala.

Publik: 5507.

LÄS MER:

Dubbel glädje för farfar Perra – "Det var en vinstgivande flicka som trillade ut"

LIF-talangen om succén i Frölundaknallen: "Vill spela så mycket jag kan"

Simm: Jätteknallen – LIF kan ha hittat en ny livsfarlig duo

Så var Frölunda–Leksand minut för minut