Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överraskande fynd i Stockholms skärgård: "Inte ofta man hittar minor en söndagsmorgon"

Vad som misstänktes vara en tysk mina har flutit i land på ön Långgarn i Stockholms skärgård. Försvarsmakten skickade under dagen ut en båt för att undersöka saken, rapporterar Aftonbladet.

Annons

– Som tur är är det väldigt lite folk ute på ön den här tiden på året, hade den kommit sommartid så är det ju många som bor där. Det är båtbryggor och en badplats alldeles i närheten, säger ögonvittnet Bernt Nordqvist till Aftonbladet.

Minan upptäcktes under söndagsmorgonen av boende på ön Långgarn, nära Muskö utanför Nynäshamn. Genast kontaktades Försvarsmakten som, efter att ha sett bild på minan, gjorde en första gissning om att det troligtvis rörde sig om en tysk kvarleva från 40-talet.

För pluskunder: Svensk mina påträffades i Stockholms skärgård

Området Hårsfjärden där minan påträffades är mest känd ur ett nationellt perspektiv för att vara föremål för en spektakulär u-båtsjakt på 80-talet. Det är ett område där försvaret är närvarande och på Muskö återfinns även en marinbas. Vid Hårsfjärden ligger också Berga, där militär verksamhet länge har bedrivits och där amfibieregementet Amf 1 nu håller till.

Enligt Försvarsmakten är det inte ovanligt att det dyker upp gamla saker, även ifall det inte tillhör vanligheterna för gemene man.

–Det är ju inte ofta man hittar minor en söndagsmorgon, säger Bernt Nordqvist till Aftonbladet.

För Plus-kunder: Alla "fyra stora" förökar sig - men DNA-prov dröjer

För Plus-kunder: Missing People behöver fler medlemmar i länet: "Alla kan vara till hjälp"