Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överlägsen trots bruten stav: EM-guld till Tove Alexandersson

Tove Alexandersson krossade sitt motstånd i EM-premiären i finska Imatra, trots att hon kom i mål med endast en stav.
- Jag är väldigt nöjd med att jag kunde fokusera på orienteringen hela vägen trots bekymren med staven. Visst, jag kanske skulle kunnat ta något bättre vägval till någon kontroll. Men på det stora hela var det ett riktigt bra lopp, säger Alexandersson till Svenska Orienteringsförbundet.

Borlänges Tove Alexandersson, som tävlar för Alfta-Ösa, lyckades på tisdagen försvara förra årets EM-guld i sprint. Trots att hon var 58 sekunder före silvermedaljören, Mirka Suutari deån Finland, hade Alexandersson inte ett problemfritt lopp.

– Toppen på staven, delen där handtaget sitter fast, gick av och efter det var jag tvungen att hålla en bit ner på staven och dessutom hålla i den väldigt hårt för att jag inte skulle tappa den, säger Tove Alexandersson till Svenska Orienteringsförbundet.

– Det gick bra ända fram till upploppet där jag gav allt jag hade och då gick staven av, så jag hade bara en stav med mig in i mål.

Men de svenska framgångarna slutar inte där. Det blev nämligen dubbelt svenskt på pallen tack vare IFK Moras Magdalena Olsson fina insats. Olsson slutade trea, en minut och en sekund efter överlägsna Alexandersson

– Jag är väldigt nöjd med mitt lopp. Och faktiskt lite förvånad över hur bra det gick. Jag har varit sjuk i tre veckor och visste inte alls hur kroppen skulle reagera. Med fler lopp i kroppen under veckan både tror och hoppas jag att det kommer att bli bättre och bättre, säger Olsson.

Tisdagens brons är Olssons andra individuella EM-medalj i karriären.

Bland damernas topp tio fanns även svenskorna Frida Sandberg, som slutade sjua och Evelina Wickbom som slutade åtta.

Bland herrarna fanns det tre svenskar i topp tio: Martin Hammarberg blev sjua, Peter Arnesson, åtta och Ulrik Nordberg, tia.

I morgon, onsdag, fortsätter EM med sprintstafett. På torsdag är det dags för långdistans, på lördag medeldistans och på söndag stafett.

Damer:

1) ToveAlexandersson, Sverige, 14.37

2) Mirka Suutari, Finland, +0.58

3) MagdalenaOlsson, Sverige, +1.01

Övriga svenska placeringar:

7) Frida Sandberg, +1.39

8) Evelina Wickbom +1.42

18) Linda Lindkvist, +2.46

19) Hanna Eriksson, +2.58

Herrar:

1) Andrey Lamov, Ryssland 13.56

2) Jyri Uusitalo, Finland, +0.17

3) Sergei Gorlanov,+0.19.

Svenska placeringar:

7)Martin Hammarberg, +0.41

8) Peter Arnesson, +0.49

10) Ulrik Nordberg, +0.51

16) Erik Rost, +1.06

21) Markus Lundholm +1.20

23) Erik Blomgren, +1.29