Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagar beslutet om licensjakt på lodjur

Svenska Rovjursföreningen, SRF, överklagar nu länsstyrelsens beslut om licensjaktpå lodjur till förvaltningsrätten.

Det var i mitten av december som Länsstyrelsen Dalarna för första gången sedan 2010 tog beslut om licensjakt på lodjur med start den 1 mars i år. I Dalarna får nio lodjur skjutas, varav fem stycken i renskötselområdet i norra Dalarna och fyra lodjur i sydöstra delarna av länet.

Totalt har det beslutats om jakt på lodjur i Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala, Västmanlands, Värmlands och Västra Götalands län. Svenska Rovdjursföreningen överklagar nu besluten om licensjakt på lodjur i de sex länen till förvaltningsrätten i Luleå.

Läs också: Efter överklagan – licensjakten på varg blir av

SRF menar i överklagandet att lodjurpopulationen är känslig för jakt, och har varierat kraftigt på grund av effekterna av legal och illegal jakt, och att stammen nu är knappt hälften så stor som för sju år sedan.

Man anser att det i och med licensjakten nu finns risk att återhämtningen bryts och vänds till en ny minskning av stammen, och överklagar därför beslutet.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android