Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osannolika detaljerna bakom stavbytet som ledde till Duplantis nya rekord

Armand Duplantis slog under lördagen sitt egna juniorvärldsrekord i stavhopp. Det efter att han använt en stav som han aldrig tidigare hoppat med. Nu visar det sig ligga en ännu större historia bakom stavbytet enligt friidrottsexperten A. Lennart Julin.

Svenskt stavhopps stora framtidshopp. Det är ingen mindre än Armand Duplantis med rötterna i Avesta.

Under lördagen slog han sitt egna juniorvärldsrekord med en centimeter när han klarade 5.83 i en inomhustävling i Nevada.

Höjden klarade "Mondo" i andra försöket och det rapporterades att han bytt stav inför det hoppet. Det skulle dessutom vara första gången som han använde den staven.

Nu visar det sig vara ännu mer osannolika detaljer än så bakom stavbytet.

Stavhoppare har nämligen alltid med sig flera stavar till varje tävling och ofta är en av dem en lite tuffare och svårare som man kan ha med och chansa med. A Lennart Julin skriver på friidrott.se att en sådan stav hade inte Duplantis med sig vid tävlingen. Men han fick låna en av sin medtävlande Cole Walsh som rivit ut sig på 5.58.

Men det slutar inte där. Enligt Walsh ska staven vara ärvd från Nick Hysong som vann OS i Sydney 2000. Därmed skulle staven vara äldre än 18-årige Duplantis.

Så rekordhoppet klarade alltså Duplantis med en stav som han aldrig tidigare hållit i och som dessutom var äldre än honom själv.

► Stjärnskottet Armand Duplantis kan prisas – nominerad till Årets nykomling på Idrottsgalan

► Världsmästarens stöd till Duplantis – efter besvikelsen i VM-finalen

► (+) Armand Duplantis har en del att brås på – här är hela idrottsfamiljen