Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Stekare”– väx upp!

I måndags morse såg jag ett så pinsamt inslag på morgonnyheterna. En reporter gick runt i Visby och bad
folk att beskriva vad en ”stekare” är och hur de för
sig på dansgolven.

Annons
Petra Blomqvist

Reportern hittade en kille med backslick, blå och lite uppknäppt pikéskjorta, ett par finshorts, solbrillor av det dyrare märket och solbränd. En typisk ”stekare” i mina ögon. Han beskrev på bred Stockholmska sin egen stil, dansade lite genom att veva med ena handen i luften mot en polare som stod på andra sidan gatan. Polaren vevade tillbaka och de ryckte lite spastiskt med kroppen under tiden de snackade.

     ”En stekare käkar ostron, dricker champange och steker” sa killen till reportern.

Okej

, nu ska vi reda ut begreppet stekare för er som just nu har förvillat bort er i min krönikavärld. Jag refererar till Wikipedia där de skriver förljande;

      ”Stekare, med adjektivformen stekig, är ett uttryck som i svenskan under tidigt 2000-tal kommit att användas om en viss typ av personer i svensk överklass.

     Stereotypen ”stekare” refererar vanligtvis till en ung man som är, eller åtminstone tydligt försöker ge sken av, att vara ekonomiskt oberoende. Liksom många tidigare provocerande ungdomsgrupper såsom det sena 1800-talets grilljannar och 1940-talets swingpjattar förknippas även stekarna i stor utsträckning med en viss klädstil”.

     Ja, nu kanske ni är med på banan igen.

För mig

är en ”stekare” en skrytig jävel med för mycket pengar och ett för stort ego som inte har en aning om att det finns en värld bortom ytlighet och cash. En person som bara bryr sig om vilket märke man har på sina kläder, hur många flaskor champange man köper in och sedan häller ut i slasken, eller vem som ser mest gay ut på dansgolvet. Sen så är de själva livrädda för att bli kallade för just gay.

     Hörrni! Lägg ner överklassfasonerna va. Det är ingen som tycker att ni är coola egentligen. Bara dryga och besserwisseraktiga med en slösaktig attityd.

Tycker ni att jag är för hård? Varsågoda. Jag står i alla fall upp för var jag tycker i frågan och bryr mig inte ett dugg om ytliga ting så som fejkade silikonrattar eller dyraste märkesskjortan.

     När ni ”stekare” en dag vaknar upp och inser att ni har missat hela er ungdom genom att supa sönder den eller bara har hängt på de mest turistiga orterna i Medelhavet, där ändå bara svenskar hänger, så hoppas jag att ni inser vad ni missat. Det är inte hur människor ser ut och hur mycket pengar de har på kontot, utan hur vi beter oss mot varandra och att vi tillför något till denna värld som har en mening.

När jag betraktar människor som enligt mina egna fördomar är ”stekare” mår jag illa. Det finns en värld där ute där människor kämpar varje dag för mat på bordet eller för trygghet med familjen. Människor som skulle göra allt för att få en varmt tröja att krypa in i under kalla nätter i sin jordhydda. Det kanske låter klyshigt, men det jag vill säga är bara att det finns viktigare saker här i livet än pengar, champange och pengar igen. Och vem fan bryr sig om du har en solbränna eller inte?

     Väx upp!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons