Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutspökat för i år!

Inför den stundande Allhelgonahelgen råder det allmän förvirring i samhället.
     Vi vet att det är helgen då vi tänder ljus på våra anhörigas gravar. Det vi inte vet är om det är Halloween nu eller om det var förra helgen. Så för er som planerat in en spökfest till helgen får jag lov att göra er besvikna.

Annons

Halloween firas inte den här helgen i Sverige. Den firas enligt alla konstens regler samma dag som i USA, det vill säga den 31 oktober (förra söndagen).

     Halloween och Alla helgons dag är alltså INTE samma sak. Anledningen till denna totala förvirring tros främst vara att Alla helgons dag i Sverige kan infalla från 31 oktober till 6 november. I år infaller denna dag på lördag.

Jag anser fortfarande att vi ska hålla oss till den fina tradition vi har i Sverige. Besöka våra anhörigas gravar och ha en fin stund tillsammans. Låter kanske överreligiöst det här men för mig är det bara en fin tradition och har inget med tro att göra.

Halloween är bara

en ursäkt för butiker att ställa till med kommersiella jippon för att öka försäljningssiffrorna. Och ytterligare en anledning, förutom vid påsk, där det är legitimt för alla barn att gå runt och tigga godis i hemmen.

Uj, uj va gammelmodig jag lät, men det får stå för mig.

Visst var jag

också lite lurad i slutet av 90-talet då vi tog oss an den amerikanska traditionen. Det var ju ytterligare en chans att motivera en fest.

Jag minns hur jag spökade ut mig i blå ögonskugga och blått läppstift (det var modernt då) och vandrade längs Stockholms gator. Alla glodde som hökar på mig och min kompis.

     Eller när jag klädde ut mig till häxa i programmet Arkiv A på TV Avesta i början av 2000-talet. Men detta är de enda tillfällen då jag har gjort något av Halloween. Sen tröttnade jag!

I den här situationen

är jag patriot. Vi bör hålla oss till våra egna traditioner och inte sno andras.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons