Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Min bästa tid är förbi

Jag fyller snart 25 år men samtidigt anar jag att min bästa tid är förbi.

Annons
Elin Rantakokko.

Det är så här. I ett år har jag haft en hemmaman/handy-man – en man som kunnat allt. Han har tvättat, städat, uträttat ärenden och jag har kommit hem till ett dukat bord med varm mat redo att inmundigas. Han har fixat punkor på cykeln, satt ihop möbler och meckat med bilen. Min hemmaman har studerat på distans och aldrig är hushållssysslor så roliga som när man egentligen ska/borde/måste plugga. Under min studieperiod var lägenheten klinisk ren inför varje stor tenta.

Men sedan i måndags är detta ett minne blott. Min hemmaman har börjat arbeta. Och dessutom studerar han fortfarande på distans och satsar inför att genomföra både ett maraton och en Ironman nästa år. Det innebär att tiden för hemmamans sysslor inte längre finns.

Ändå har han vaggat in mig i en falsk trygghet. Han har sagt att visst ska han kunna skämma bort mig och fixa en del saker. Men en kollega löste genast ekvationen och svaret var hårt, rappt och lite skakande. ”Jag vet nog vem som kommer göra allt hemma numera Elin, och det är inte din man”.

Så över en natt gick jag från att ha en hemmaman till att bli en hemmafru. Min lediga förmiddag, som jag har en gång i veckan, ägnades åt att tvätta, diska, dammsuga och storhandla. När jag bar mina kassar uppför backen på Corneliusgatan så svor jag för mig själv. När jag kom innanför lägenhetsdörren droppade svetten från min panna och värst av allt min dragkedja i jackan hade fastnat. Så där stod jag som en femåring och slet i dragkedjan som vägrade att lossna. Varorna som låg i påsar på golvet vältes snabbt av nyfikna katter. Och värmen sköljde panikartat över min instängda kropp. Då insåg jag att min bästa tid är förbi.

Jag kommer aldrig mer att ha en hemmaman i samma utsträckning som förut. Riksdagsledamoten Ulf Berg sa en gång när jag berättade om mitt härliga liv att han aldrig skulle låta mig tala med hans fru om just detta. Hon kunde ju få för sig något.

För sanning är den att jag var oerhört bortskämd samtidigt som det var en lyx. Jag kunde fokusera på mitt jobb och på min lediga tid umgås med min sambo, mina vänner, träna och göra allt sånt där roligt. Självklart har några dagar gått till att städa och tvätta också. Men det var härliga kvällar och helger utan tjat och gnat på att det är din tur att städa, ”jag har diskat och lagat mat. Det minsta du kan göra är i alla fall att plocka upp dina smutsiga strumpor från golvet!”.

Nu är det dags för oss att få ett jämlikt Svensson-förhållande, där båda parterna gör lika mycket, där vi gnabbas och tjatar om vem som ska diska, städa och ta hand om den stora tvätthögen.

Min bästa tid är förbi. Välkommen till verkligheten Elin.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons