Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucka 3 har öppnats!

Jag älskar allt som har med julen att göra. Dofterna, smakerna, synintrycken, myset, ja allt du kan tänka dig. Och trots att jag är 27 år gammal så har jag ännu inte övergett den klassiska chokladkalendern.

Annons
Petra Blomqvist

En chokladkalender är en adventskalender som bakom varje lucka har en bit choklad gjuten i jul- eller vintertema. Själva chokladkalendern är oftast tillverkad i plast med ett skal av kartong eller papp.

Varje år kommer nya varianter med nya fyllningar som gelégodis, smarties, tuggummi och annat. Men jag håller mig till klassikern, den rena chokladen som får avnjutas i 24 dagar.

När jag var liten

så minns jag att spänningen var så hög att man ibland ”råkade” öppna någon extra lucka i kalendern för tidigt. Min nyfikenhet och iver var redan då boven i dramat. Då var man inte heller vuxen och kunde köpa choklad ändå varje dag om man så ville. Det är skillnad nu!

Jag har till och med tvingat på min pojkvän en kalender i år. Vad han tycker om det vet jag inte, men något jag vet är att han gillar choklad.

Adventskalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på.

Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul. Många år senare blev Gerhard Lang delägare i ett tryckeri. Han mindes sin barndoms kakkalender, vilket inspirerade honom till att vid 1900-talets början ge ut den första tryckta adventskalendern.

Egentligen tycker jag nog inte att chokladen som ligger i kalendern är av den godaste sort. Men det är traditionen och spänningen som gör att jag år efter år fortsätter min barndomstradition. Det är en mysig detalj varje dag fram till dopparedagen.

I dag har traditionen också utvecklats och det finns allt från chokladkalendrar med rättvisemärkt choklad till kalendrar för vuxna. Även på nätet finns varje år spännande lucköppningar, dock inte med choklad i.

Dan före dan före dan före dan. Ja, än är det många luckor kvar till själva dopparedagen. Men vägen blir lite lättare att gå med lite choklad i magen. Och det är ju också ett bra sätt alla ladda upp inför övriga gottigheter som julen bjuder oss på. Någonstans måste man börja!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons