Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag önskar mig ensamma promenader i julklapp

Här om dagen hittade jag ett av mina gamla skissblock. Min uppmärksamhet fastnade på en sida som enbart bestod av text, med bokstäver som såg ut att vara skrivna med en sådan hårdhet att det lär ha gått åt en ansenlig mängd blyertsuddar. ”Alla våldtäktsmän borde få en hemmasnickrad kubbkung uppkörd i arslet”, stod det.

Annons
Ida Eriksson.

Aggressivt svart på halvskrynkligt vitt. Jag minns dagen då jag skrev det där. Och ja – udden bröts inte en gång – utan två.

Året var 2010 och i Örebro spred en ung man skräck bland oss unga tjejer. Flera överfallsvåldtäkter hade skett efter varandra och jag läste artiklar där polisen varnade kvinnor för att gå själva sent på kvällarna. Klockan var ungefär 22.00 när den första udden på min blyertspenna gick av. Det hade hunnit bli mörkt ute och jag var för ovanlighetens skull kvar på universitetet ännu. Det var fem kilometer hem till mig. Att promenera var uteslutet. Men jag vågade inte ta bussen heller. För den stannade 100 meter från min lägenhet och då skulle jag behöva gå denna, oftast folktomma och väldigt ödsliga, sträcka helt själv. Taxi ansåg jag mig inte ha råd med. Det var i slutet av månaden och mina CSN-pengar började sina. Jag ville verkligen hem. Jag hade planerat att duscha, se några avsnitt av min favoritserie, dricka en kopp te och sedan krypa ned i mina nytvättade sängkläder. Dessutom hade jag en katt, som nog längtade efter mitt sällskap. Men jag sov över i min brors studentlägenhet den kvällen. Och när jag klöste blyertspennan mot blocket var jag jättearg över hur våldtäktsmän styrde över mitt liv.

För det gör de ju, ja, än i dag. Ända sedan man var liten har man fått uppmaningar om att aldrig gå ensam på kvällarna, inte bära utmanande kläder, undvika parker och oupplysta platser, inte ta emot drinkar på krogen och absolut inte vara full. Jag har fått lära mig att jag ska köpa överfallslarm, ha telefonen nära till hands och arrangera nyckelknippan i handen så att den sticker ut mellan knogarna om jag ändå måste gå själv. Vem som har lärt mig allt det här? Tja, mina föräldrar, media, polisen, lärare i skolan och alla de rättegångar som jag har hört talas om där exempelvis berusning och utmanande kläder har setts som förmildrande omständigheter till gärningsmannens, våldtäktsmannens, favör. Man borde väl ha fått rådet att välja rätt man också, eftersom de flesta våldtäkter sker i relationer. Men det är väl överfallsvåldtäkterna som sprider mest skräck. Det är dem man ska passa sig för under varenda jävla promenad i mörker, vilka är rätt många så här på höstkanten. Jag vet att män löper större risk att utsättas för överfall och brott när de är ute och går ensamma, statistiskt sett, och allt sådant. Men det är fler kvinnor som känner sig rädda att gå själva. Vi har fått lära oss att vi måste vara på vara på vår vakt. Helst ta någon kurs i självförsvar också. Det finns till och med ”våldtäktsbälten” att köpa, alltså ett skärp som ska vara i princip omöjligt för en våldtäktsman att knäppa upp.

Jag tycker att fokus har hamnat lite fel. Att tjejer ska behöva lära sig otaliga knep för att slippa bli våldtagna känns som en extrem nödlösning. Prio ett borde snarare vara förebyggande insatser, riktade mot killar. Jag menar inte att man ska behandla alla pojkar som potentiella våldtäktsmän. Men att man pratar om ämnen som jämställdhet, makt, våld och sexualitet redan i tidig skolålder.

Det borde finnas en nollvision, liksom det finns när det gäller dödsfall i trafiken. Det borde finnas insatsstyrkor.

Och jag önskar att jag kunde leverera mer konkreta förslag än så på hur man kan utrota alla våldtäkter, och därmed alla kvinnors rädsla över att utsättas för dem.

Jag önskar mig många trygga kvällspromenader i framtiden. Det vore världens bästa julklapp. Men en tomte god nog att uppfylla denna önskning finns nog inte.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel
Annons