Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa respekt för äldre

Annons

Klockan kvart i elva en söndag (10/10) gick jag på gångbanan vid Get Johanna-leden. Strax före vägtunneln under riksväg 70 mötte jag två 11-12-åringar på varsin cykel.

Döm om min förvåning då den ene harklade sig djupt och spottar mot mitt ansikte. Som tur var hann jag dra undan huvudet, men blev träffad på kinden, axel och armen.

Jag vände mig om och skrek ”nu ringer jag polisen”, men två gapskratt och ett långfinger är svaret från dem.

Jag kände mig så kränkt och smutsig att jag grät hela vägen hem. Efter att ha berättat för min man och mina två pojkar fick jag stoppa dem från att åka ut och leta. Nej, våld löser inga tvister.

Men var har respekten tagit vägen? Varför uppför sig två 12-åringar på detta vis? Ja jag är en invandrare. Och ja, jag är en kvinna, flyttade hit 1993 och jobbar sedan 1998 inom åldringsvården. Jag kanske tar hand om dessa 11-12-åringars mor- eller farföräldrar.

Överlag tycker jag att respekten för den som är äldre än du själv håller på att försvinna här i Sverige.

Det första jag reagerade på när jag kom hit var att det nästan inte fanns någon respekt för de äldre. Inte som i mitt hemland. där man som yngre absolut inte törs sticka upp mot någon som är äldre än jag själv. Det anses väldigt fult att svara en äldre person arrogant.

Antagligen vet inte 12-åringarnas föräldrar vad deras barn håller på med på sin fritid eller ännu värre bryr sig inte om vad deras barn är eller gör.

De äldre har mycket att lära oss som är yngre än de, och att det är en ära att hjälpa en som är äldre. Ni som är föräldrar, tala med era barn och förklara att man visar respekt för och lyssnar på de som är äldre, för de har gått längre på denna jord som vi kallar hem.

Det behövs så lite att visa respekt, men det känns så otroligt bra att ge det lilla stödet och då växer man som människa.

Avesta

Otroligt besviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons