Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa att vi tror på unga

Annons

Det blir inte fler jobb i Sverige genom att sänka kraven i skolan eller genom att sänka alla ingångslöner med 20-25 procent, som vi har hört förslag på från ministrar i Fredrik Reinfeldts regering på sistone.

Det är inte seriöst. Men frågan är om den moderatledda regeringen kommer att pröva förslaget och sänka ungdomslönerna om de får majoritet?

Den höga ungdomsarbetslösheten är ett mycket allvarligt och mångfasetterat problem, och det är glädjande att vice statsminister Jan Björklund och näringsminister Annie Lööf medger att regeringen har misslyckats med jobben.

Regeringen har kört på i samma hjulspår i snart sex år. Deras förslag som syftat till att sänka ungdomsarbetslösheten har bevisligen inte fungerat.

För tre år sedan halverade regeringen arbetsgivaravgiften för ungdomar. Detta kostar nästan 16 miljarder kronor varje år. Enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering kan man inte säga att detta givit någon nämnvärd effekt. En mycket dyr åtgärd alltså – till nästan ingen nytta alls.

Det regeringen säger till ungdomar utan arbete är ”Vi ska göra dig så billig som möjligt. Vi tror inte på dig och dina förmågor, så därför ska vi sänka kraven, sänka din kompetens och sänka din lön”. Men det är fel väg att gå.

Lösningen på den höga ungdomsarbetslösheten är i stället att utgå från vad vi vet fungerar; höja ungdomarnas kompetens, underlätta för arbetslösa att ta steget ut på arbetsmarknaden och ha fokus på att stärka näringslivet och innovationskraften så att nya jobb kan skapas.

Vi har presenterat ett batteri av förslag som investerar i våra ungdomar så att de får en möjlighet att uppdatera sin kompetens och få arbetslivserfarenhet så att de blir attraktiva på dagens och morgondagens arbetsmarknad.

Vi vill till exempel investera i utbildning och minska avhoppen från gymnasieskolan. Utan gymnasieexamen är det svårt på arbetsmarknaden.

Vi vill ge fler möjlighet att läsa in grundskola och gymnasium och att läsa vidare i högre utbildning. Vi vill se tidiga insatser för unga arbetslösa. Aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen ska tas bort.

Vi föreslår utbildningsvikariat inom vård och omsorg där anställda får vidareutbildning samtidigt som långtidsarbetslösa får prova på ett nytt jobb. Vi vill se traineeplatser för unga under 26 år och vi vill att alla landets kommuner ska garantera sommarjobb åt skolungdomar på samma sätt som man har gjort i Nynäshamn.

Vårt besked till Sveriges unga är; ”vi tror på dig, vi vill satsa på dig och vi vet att du har mycket att ge på arbetsmarknaden”.

Lägre löner och sämre kompetens fixar inte jobben. Det är dags före regeringen att sluta blunda för ungdomsarbetslösheten – se verkligheten och våga tänk nytt.

Kurt Kvarnström, S, Krylbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons