Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften för dyr

Annons

De båda ansedda nationalekonomerna Marian Radetzki och Nils Lundgren skriver i Dagens Industri 2 februari om fiaskot med den svenska energipolitiken. Jag är beredd att hålla med herrarna till hundra procent.

Hushåll och företag dignar under skyhöga, vilt fluktuerande elpriser. Orsaken till detta är främst vår orimliga energipolitik, vilken varken gagnar miljö eller klimat, men är förödande för samhällsekonomin.

Energipolitiken har varit ett ständigt hot mot kärnkraften, vilket medfört en systematisk kapitalförstöring. Tillgången på kompetens har sjunkit i en industri som genererar hälften av landets elektricitet.

2009 producerade svensk kärnkraft blott 63 procent av sin kapacitet, sämst i Europa, och det var inte mycket bättre 2010. Vindkraft producerade 2009 endast cirka 2,5 TWh, cirka 2 procent av den svenska elförsörjningen. Men placeringsmålet för 2020 har satts till orimliga 30 TWh, cirka 20 procent av tillförseln.

Vindkraft är näst solkraft den dyraste elkällan. 2009 fick producenterna nästan 35 öre/kWh i stöd, i huvudsak från elförbrukarna, och planen är att sådant stöd skall utgå under 15 år för varje vindsnurra. Med en tolvdubbling av vindkraften fram till 2020 skulle dessa subventioner kosta cirka 13 miljarder per år inklusive vindsnurror till havs.

Det blir cirka 200 miljarder i subventioner under 15 år. Svidande elräkningar, högre skatter och lägre offentliga utgifter kommer att bli konsekvenser.

Den intressanta frågan är om en energikälla är uthållig. Kärnkraften, vilken står för hälften av elproduktionen, är uthållig. Uranet kan antas räcka i minst tusen år. Avveckla därför subventionerna till vindkraft och satsa i stället resurserna på att utveckla kärnkraften!

Lika patetiskt blir det när statliga Vattenfall tillåts göra rekordvinster på medborgarnas bekostnad samtidigt som systerbolaget Svenska Kraftnät höjer de fasta nätavgifterna med tvåsiffriga procenttal flera år i rad, med motiveringen att kunderna måste betala företagets investeringar i elnätet.

Varför inte använda rekordvinsterna i Vattenfall till dessa investeringar? Svenska staten, det vill säga skattebetalarna, äger ju båda bolagen.

Håkan Thoreson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons