Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft hotar nötkråkan

Annons

Det är nu Avesta kommuns fullmäktigeledamöter avgör om försiktighetsprincipen skall tillämpas när det gäller nötkråkorna och risken att de skall dödas av vindkraftverkens vingar.

Blir det ett ja till utbyggnad så blir det ett fullskaleexperiment med nötkråkorna som försöksobjekt. Det har i remissvar och i tidningsartiklar förekommit återkommande felaktigheter om nötkråkorna i Hässlen och jag vill här förtydliga vad som gäller.

x Nötkråkorna flyger över trädtoppshöjd, ofta på 50-150 meters höjd när de transporterar hasselnötter från Hässlen ut till sina revir där de gömmer dessa. Det är då risk att de kommer in bland vindkraftverkens rotorblad och slås ihjäl. Rotorbladens spetsar rör sig med cirka 200 km/h. Andra framförda påståenden när det gäller detta är felaktiga.

x Några undersökningar om hur nötkråkor reagerar när de närmar sig ett vindkraftverk finns inte gjorda. Om de kan lära sig att väja för rotorbladen är okänt. Andra påståenden är felaktiga.

x Frågan om hänsynen till nötkråkorna i det område där vindkraftverken planeras avgörs vid fullmäktigemötet den 20 juni. En eventuell senare prövning görs av miljöprövningsdelegationen mot gällande lagstiftning och den tar ej hänsyn till arterna.

Orsaken är att miljöminister Andreas Carlgren 2009 tog bort skyddet vilket innebär att prövningen numera endast är ett spel för galleriet. Inte ens en art som nötkråkan som minskat med 50 procent i Sverige de senaste 35 åren är tillräckligt för ett avslag.

Nötkråkorna i Hässlen är unika då de fortfarande verkar hålla samma antal par, 20-25 stycken, som för 35 år sedan.

x Mer fakta och synpunkter finns på www.dofnet.se.

Jag vill tacka Socialdemokraterna i Avesta som bjöd in mig att informera om nötkråkorna och vindkraft. Tyvärr har jag inte tillfrågats av andra och det gör att de många felaktigheter som framförts under möten, i tidningsartiklar och i remissvar fått stå oemotsagda och nu ligger som grund för beslut.

Som ett förslag till fullmäktige framförs här att vindkraftverken i stället byggs i de planerade parkerna öster om Rossen.

By Kyrkby

Mats Forslund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons