Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken väg väljer Centern?

Annons

Centerns Maud Olofsson avgår och en ny ordförande skall väljas. Valberedningen har godkänt tre kandidater. Så långt är allt väl, sett ur min synpunkt. Jag känner ingen av kandidaterna.

Vad jag frågar mig är vilken politik Centern skall stå för i fortsättningen. Man talar om ”liberalism” och frihet i olika kombinationer. Man nämner ordet solidaritet.

Olofsson har förklarat att ”C nu är ett kapitalistiskt parti”. Samtidigt gjorde man en rockad med moderaterna. Man bytte helt enkelt plats med dem. Centern makade sig ut på högerkanten och Moderaterna jämkade sig in mot mitten för att bättre konkurrera med sossarna i mittfåran.

Centern var tidigare känt för en ”gyllene medelväg” utan att vara socialister men med socialt ansvar. Man kämpade för ”de små” och för en levande landsbygd. ”Hela landet skall leva” var slagordet.

När Centern anslöt sig till de kapitalistiska idéerna innebar det att den verksamhet som inte gav vinst var inte värd att satsa på ur statens synpunkt. För landsbygdens folk – de som fortfarande bor kvar – togs förutsättningarna för samhällsservice mer eller mindre bort.

Apotek, post, bensinstationer och livsmedelsbutiker drabbas. De var och är inte lönsamma. Begreppet ”solidaritet” är från Centerns sida helt bortglömt i det sammanhanget.

Ser man övergripande på de politiska partierna och vad de står för, konkurrerar Centern med Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna inom alliansen.

Man kan se på alliansen med ”landsbygdsögon”. Moderaterna är störst och kan liknas vid en höna, som samlar sina ”kycklingar”, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna, omkring sig. De följer hönan vart hon än går. Det är i grunden Moderaternas politik som gäller.

I miljöfrågor har Centern konkurrens med Miljöpartiet i första hand. Numera vill alla partier framstå som mer eller mindre miljövänliga. Moderaterna talar mest försiktigt om miljöhotet.

”Frihet” är annars modeordet för närvarande. Man talar om ”liberalism” i bemärkelsen frihet, men förväxlar det med ”självförverkligande”.

Denna slags frihet gynnar inte den gemenskap som kan behövas i krissituationer. Då krävs det sammanhållning och solidaritet, empati och ansvar för andra än sig själv.

Frågan är vilken väg Centern väljer att gå. Den nya centerledaren har en svår uppgift framför sig när det gäller att rädda partiets historiska renommé och samtidigt förnya dess politik.

Centern bör komma med något i sitt program, som de andra partierna saknar och som skiljer dem från konkurrenterna. Det hänger på vad som sker i framtidens politik om Centern skall bestå som självständigt parti värt att rösta på.

S.Å. Skog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons