Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt vara med i facket

Annons

Maktbalans mellan kapitalägare och lönearbetare kännetecknar ett väl fungerande samhälle. Båda kategorierna är lika nödvändiga för samhället, förutsatt det råder någorlunda maktbalans mellan de två kategorierna.

Fackets roll är att fungera som en utbudskartell. Att genom kollektivavtalet säga till arbetsgivaren: Till det här priset får du köpa vår arbetskraft, men inte ett öre billigare. Utan kollektivavtalets skydd får den arbetare som begär lägst lön jobbet.

Arbetslöshetsförsäkringen fungerar som en spärr mot lönesänkning genom att den arbetslöse inte behöver ta ett arbete med en lön som väsentligt understiger dennes dagpenning. Arbetslöshetsförsäkringen stärker på så sätt kollektivavtalen.

Detta är särskilt viktigt för de lägst avlönade genom att det minskar underbudskonkurrensen om deras jobb. En låg ersättning i arbetslöshetsförsäkringen drar ner de lägsta lönerna. Löneklyftor och drastiskt skilda arbetsvillkor ökar när arbetslöshetsförsäkringen försämras.

Länder med hög facklig organisationsgrad uppvisar en rättvisare fördelning av de ekonomiska resurserna än länder med låg organisationsgrad, utan att för den skull skapa färre jobb. Fackföreningar är alltså fortfarande en viktig faktor för rättvisare fördelning av världens resurser, utan att hämma den ekonomiska tillväxten.

I USA tjänar de 10 procent av heltidsarbetande män som tjänar mest minst 4,6 gånger mer än de 10 procent som tjänar minst. I Tyskland och Sverige, där organisationsgraden är högre, är motsvarande siffra 2,9 respektive 2,3 gånger så mycket.

2007 tog den borgerliga regeringen bort skattereduktionen för fack- och a-kasseavgifter. Då uppnåddes ett klassiskt högermål, att få fler medlemmar att gå ur facket och bara vara med i a-kassan.

Reformer är beroende av den svenska modellen och på det sätt som arbetsmarknaden fungerar; att fackföreningarna bidrar till en fungerande arbetsmarknad. Sverige gynnas av det. Därför bör regeringen inse att de är en regering för hela svenska folket och inte bara för dem som har ett arbete.

Många borgerliga brukar säga att facket är alltför kollektivistiskt. Javisst, det är en kollektiv sammanslutning, precis som Skattebetalarnas förening, bostadsrättsföreningar och kooperativa dagis. Föreningar som bygger på att kollektivet är starkare än den enskilde individen.

Det är därför viktigt att veta att det är alla medlemmarnas sammanlagda röster, som är starka nog att teckna avtal som arbetsgivaren måste följa. Som kan ställa krav på ett mänskligt arbetsliv, löneutveckling, lika villkor för kvinnor och män och anställningstrygghet.

Genom en försvagning av facket och arbetslöshetsförsäkringen kommer maktbalansen på arbetsmarknaden att förändras väsentligt och endast medverka till att stärka arbetsgivarnas roll i samhället. Genom lägre facklig anslutningsgrad ges de samma möjlighet att omdirigera och skapa helt nya villkor för arbetstagarna på svensk arbetsmarknad.

Fors

Anneli Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons