Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt med tidiga insatser

Annons

Vi kristdemokrater har som mål att alla satsningar som görs i samhället ska göras utifrån ett helhetsperspektiv. Se hela människan; ande, kropp och själ.

Se hela människan utifrån de förutsättningar man har och skulle kunna få. Se hela människan i hennes olika miljöer, till exempel hem, skola och arbete.

För att detta ska kunna ske behövs ett integrerat samarbete mellan samhällets olika instanser och de olika familjerna.

Ska Sverige kunna få trygga, glada och friska medborgare, behöver sjukvården, skola, kyrka och andra privata eller frivillig organisationer arbeta tillsammans mot samma mål.

Vi behöver även få in resurserna så tidigt som möjligt i livet. Insatser för att främja hälsa och förebygga ohälsa bland barn och unga är en god investering och förhindrar mycket lidande både för den enskilde individen, men även för dess omgivning och samhället i stort.

Vi vet att en trygg start i livet i en familj där man respekterar varandra och visar varandra kärlek är den bästa hälsofrämjande insatsen ett barn kan få. Men alla har inte den förmånen.

Regeringen har satsat medel på föräldrastödjande insatser för att kunna öka förståelsen i familjen och ge verktyg till hur bland annat föräldrar på ett bra sätt kan nå och kommunicera med sina barn.

Det är också viktigt att de missförhållanden som upptäcks tidigt på till exempel MVC eller¿BVC sedan kan kommuniceras vidare till socialkontoret och/eller skola och följas upp, då det finns goda möjligheter att förebygga psykisk ohälsa genom tidiga insatser under uppväxten.

Det vi behöver är en obruten insatskedja. Låt oss ge våra barn en chans att utvecklas till trygga, stabila och livsbejakande medborgare i framtidens Sverige.

Men för att uppnå det måste vi satsa i dag.

Landstingspolitiker, Dalarna

Katarina Gustavsson, KD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons