Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste ändra livsstil

Annons

Under höstens valrörelse var det inget parti som placerade klimat- och miljöfrågor i den rangordning ämnet förtjänade. Man skulle inte ha vunnit på det.

Vi har det varmaste året sedan 1800-talet, säger väderexperten Pär Holmgren.

Experterna är överens om att de katastrofer vi nu ser måste observeras under en lång tidsperiod för att slutsatser om en klimatförändring skall kunna säkras.

Det verkar ändå som tendensen är säker och att det är hög tid att världens länder gör sitt

yttersta för att stoppa den pågående uppvärmningen av atmosfären genom utsläpp av växthusgaser.

Köpenhamnsmötet i december i fjol misslyckades och det var ju inte Sveriges fel. Vår röst betyder inte så mycket ur globalt perspektiv – men vi måste ändå visa vägen vilket vi har råd med.

Mexikomötet som följer senare i år måste leda till framsteg. Det vore en katastrof annars. Åtgärder på energiområdet måste få en stor prioritet och i forskning ligger vi långt framme.

Vi skall inte tro att stater och regeringar kan göra något utan att det kostar, och att vi som enskilda människor måste ställa upp på det. Det är vår livsstil, vårt sätt att konsumera, bruka resurser, bo, arbeta och resa som det kommer an på. Det gäller om våra efterkommande, såväl som människor i fattiga länder, skall få ett drägligt liv och att väntade naturkatastrofer genom ett varmare klimat skall undvikas.

Vi bör ändå inte acceptera att en så stor del av mänskligheten lever i fattigdom och nöd genom att jordens gemensamma resurser inte kan fördelas rättvist, medan vi inför en ny mandatperiod bekymrar oss om att få en ännu större välfärd – en välfärd som kanske dessutom är till skada för vår hälsa, både fysiskt och psykiskt.

Som pensionär i Sverige hör jag till de rika som inte behöver sakna något – men jag känner oro för en framtid som jag personligen inte kommer att få uppleva.

Avesta

Bertil Jacobs, FP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons