Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi borde vara tacksamma

Annons

Lingon, blåbär, skogshallon, hjortron - för många av oss symboliserar dessa inte bara svensk sommar utan Sverige självt, och de här är enbart några av de många goda och vilda bär som vår vackra natur har att erbjuda. Dessa bär utgör en viktig hörnsten i vår svenska matkultur. Vem har inte avnjutit en god lingonsylt till hemmagjorda köttbullar och potatismos eller varm hjortronsylt direkt på det nybakade brödet.

Därför är det både synd och märkligt att så mycket kritik riktats mot de människor som kommer till Sverige för att plocka bär i våra fina skogar. Vi själva plockar bär i allt mindre utsträckning så det är de utländska bärplockarna som ser till att vi får vår lingonsylt och kan baka vår blåbärspaj. Vi borde alltså vara tacksamma över att de tillhandahåller en så viktig, för att inte säga god, ingrediens i vårt svenska kök.

Om inte bärplockare tagit tillvara på denna fantastiska naturresurs hade den gått till spillo och miljoner bär hade ruttnat till ingen nytta. Utan bärplockare hade vi tvingats importera förädlade utländska bär när vi ska baka eller laga mat och det hade blivit en midsommar utan svenska jordgubbar.

Samtidigt som vi njuter av våra goda svenska bär är det viktigt att se till att alla de som arbetar inom bärindustrin, såväl uppköpare som bärplockare, behandlas rättvist och värdigt. Detta är människor som är beredda att resa halva jorden runt för ett sommarjobb, vår arbetslinje måste gälla alla människor så även de som kommer hit för att arbeta.

Den senaste tidens rapportering av bärplockare som lurats av samvetslösa människor mot löften om guld och gröna skogar har knappast undgått någon. Därför är regeringens arbete med säkra och trygga arbetsvillkor för utomeuropeiska bärplockare särskilt viktigt och där ingår bland annat garantilön. Migrationsverket ansvarar idag för arbetstillstånden för de utomeuropeiska bärplockarna. Detta garanterar bärplockarna anständiga förhållanden och villkor. Därför är det synd att de seriösa arbetsgivarna smutskastas i debatten om arbetstagarnas villkor på grund av oseriösa aktörer som ej följer lagen.

Allemansrätten är en grundläggande förutsättning för vårt Sverige. Vi hoppas därför att vi i Sverige fortsätter att hålla hårt på vår allemansrätt och fortsätter att underlätta för dem som vill komma hit för att arbeta med bärplockning. Detta samtidigt som vi är tydliga med att arbetet ska ske under trygga omständigheter på schyssta villkor. På så sätt kan vi fortsätta att ta tillvara på en av våra viktiga naturresurser samtidigt som fler får chans till ett arbete!

Eva Lohman (M), riksdagsledamot Västernorrlands län

Ann-Britt Åsebol (M), riksdagsledamot Dalarnas län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons