Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver blodgivare

Annons

Med anledning av reportaget i Avesta Tidning (5/1) om blodcentralen vill vi allmänt informera om vad som gäller vid blodgivning.

Blodcentralen i Avesta och alla blodcentraler i Dalarna välkomnar dem som vill anmäla sig till blodgivning.

Vid blodgivning skall hänsyn tas till både blodgivarens och blodmottagarens hälsa. Det finns europeiska och nationella regler som styr vem som får godkännas som blodgivare.

Huruvida en person uppfyller reglernas krav avgörs utifrån ett frågeformulär och en intervju, en puls- och blodtrycksmätning samt blodprov för undersökning av blodvärde, järndepåer och

förekomsten av markörer för infektioner av betydelse.

Om blodtrycket är förhöjt vid nyanmälningen kan man inte bli blodgivare direkt. Men ofta finns möjlighet för personen att komma tillbaka när blodtrycket normaliserats, med eller utan medicinsk behandling.

För vissa sjukdomsalstrare finns inga bra blodtester, till exempel Trypanosoma Cruzi och malaria. Dessa kan förekomma hos friska bärare. En transfusion med blod från en frisk bärare kan medföra risk för att en blodmottagare smittas.

När det gäller Trypanosoma Cruzi, som finns i Syd- och Mellanamerika, så är det den sammanlagda vistelsetiden i området som spelar roll för om man får bli blodgivare eller ej, eftersom det inte finns något bra blodprov.

Det finns mer att läsa om våra urvalskriterier på www.geblod.nu samt i Socialstyrelsens föreskrifter om blodverksamhet 2009:28.

Våra regler uppdateras ständigt. Numera accepteras givare med normaliserat blodtryck även efter viss läkemedelsbehandling.

Utvecklingen av tester kommer förhoppningsvis att göra det möjligt att i framtiden urskilja friska bärare av vissa smittämnen på ett mindre trubbigt sätt än i dag, så att fler kan bli blodgivare. Vi försöker alltid förmedla reglerna på ett så bra sätt som möjligt och beklagar om vi inte alltid lyckas fullt ut.

Blodgivarna gör en mycket viktig insats för sjukvården. I många fall är blodtransfusioner direkt livräddande. Vi vill på alla sätt uppmuntra till att man ger blod.

och medicinskt ansvarig

Mattias Aldrimer, överläkare

Blodcentralen, Falu lasarett

Rut Norda, överläkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons