Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver behandlingscentrum

Annons

Jag har tagit del av vad signaturen ”Pensionerad företagsledare” tycker (25/10). Det har glatt mig att signaturen ”Glad pensionär” (27/10) har reagerat mot de synpunkter som den före detta företagsledaren har framfört.

Uppenbarligen tror den första signaturen att ett behandlingscentrum är ett ”härbärge” eller ett ”stödboende”, liknande det kommunen tidigare erbjöd på Corneliusgatan och som inte precis var hedrande för kommunen.

Nej, ett behandlingscentrum är ett ställe för omhändertagande av akut påverkade som behöver hjälp och avgiftning, men också ett ställe dit personer med alkohol- och drogproblem – kanske dolda sådana – kan vända sig för att få hjälp med behandlingsprogram och sakkunnigt stöd.

Det kan gälla företagsledare, politiker eller andra som lever ett utsatt liv i ett samhälle där alkohol och i viss utsträckning också andra droger hör till den accepterade kulturen.

Det kan också gälla ungdomar som råkar illa ut i samband med sådana idrottsevenemang, festivaler och liknande som inte säger sig klara sin ekonomi utan öltält och annan alkoholservering.

Omsorgsstyrelsen vill investera 3,5 miljoner kronor för att skapa ett behandlingscentrum för alkohol- och drogmissbrukare i centrala Avesta. Det är förmodligen en av de bästa långsiktiga investeringar Avesta kommun kan göra.

Det behövs bara ett fåtal lyckade insatser för att hela investeringskostnaden skall bli betald. Personer som kan bli fria från sitt beroende kan då fortsätta eller återgå till arbetslivet och ansluta sig till ”den tysta majoritet, som sköter sig, jobbar regelbundet och pliktskyldigt betalar skatt till kommunen” som signaturen uttrycker sig.

Ett sådant tillskott till kommunens ekonomi kan komma väl till pass, både när det gäller sandning och snöröjning och när det gäller den ökande kostnaden för omsorg om en allt äldre befolkning.

Krylbo

Nils-Erik Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons