Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vatten bland soporna

Annons

Vårt viktigaste livsmedel vatten har hamnat bland hushållssopor och avfall i det av Socialdemokraterna beslutade VA-bolaget. Om Vänsterpartiet följt sin partistyrelse hade VA-bolaget ej blivit till. Vid ett och samma tillfälle har Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson uttalat: ”Samhället ska till fullo bekosta och äga infrastrukturen, all beslutsrätt och insyn.”

Avestas politiker har av samhällsvetare varnats för bolag gällande vattenförsörjningen: Det finnes inte belägg för ekonomisk vinst för kommunen, dyr administration.

Socialdemokraterna i Avesta har inte till medborgarna anfört klara sakskäl om varför man lägger VA i bolag, endast Agneta Thörnqvists, S, mantra ”bolagisera VA”. En av sossarnas politiker sade att ”bolag är ett verktyg.” Han hade erfarenhet. Hur och till vad ska verktyget användas? Eftersom inga sakskäl framlagts får man spekulera.

Tidningen Bofast har undersökt 30 kommunala bostadsbolag. Från bolagen överfördes mellan 100 och 400 miljoner kronor till förlustverksamheter. Sådana överföringar förekommer i hela Sverige. Hyresgästerna får därmed betala för höga hyror. Här har hyresgästernas organisation anledning granska!

Är det tänkt att livsmedlet vatten ska finansiera förlustverksamhet med högre taxa? Bekosta infrastrukturen? Ska de 13 miljonerna i VA-fonder ”spillas” ut till fritid, idrott, Koppardalen, visentparken?

En fortlöpande revisionskontroll är ett demokratiskt krav. Vi vattenförbrukare har icke en organisation i likhet med hyresgästerna. Patrik Engström, S: ”Vi måste ta betalt.”

”Vi måste ta betalt” antyder att vattenförbrukarna, ”småmätarna” ska bekosta det som kommunallagen ålägger kommunerna. Vi kräver insyn. Låt oss få öppna kommunstyrelsemöten. Bo Brännström, FP, har tidigare framlagt förslag om detta.

Det är illavarslande när ett behov uppstår hos medborgarna av att organisera sig mot förtroendevalda politiker, mot kommunala bolag.

Staffansbo

Krylbo

Olle Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons