Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargfrågan kräver dialog

Annons

Problemet med vargdebatten är att vargkritikerna och vargkramarna inte möts och pratar med varandra.

Ett bra exempel är signaturen Landsbygdsbon i Folkärna (AT 11/5) som vill använda vargkritikernas hemsida vargfakta.se som källa för fortsatt debatt. Vargvännerna hänvisar till hemsidor som jaktkritikerna.se och rovdjur.se.

Alla de där hemsidorna är vinklade och bara förvärrar bråket. Prata med varandra istället!

Den intensiva vargdebatten skymmer nu många viktigare frågor. Tre exempel:

- Urbaniseringen i Sverige är rekordsnabb. Var tredje invånare har sedan 60-talet flyttat från Avesta till storstäder. Det kan man knappast lasta vargen för.

- Vi har en överstor älgstam och väldigt många hemska viltolyckor. Ifjol skedde hela 40543 viltolyckor, där över tusen medmänniskor skadades och några dog. Dessa kostar miljardbelopp. Samtidigt har ingen svensk skadats av vild varg på 150 år!

Statens vargförvaltning kostar bara 20 kronor per svensk, men det beror på att vi har tusen gånger fler älgar än vargar. Förutom trafikskadorna orsakar älgen också betesskador för ytterligare 1,3 miljarder kronor.

- För oss människor är aggressiva hundar ett större problem än vargen. Enligt socialstyrelsen fick hela 600 svenskar år 2011 söka läkarvård på grund av hundattacker. Hur många får som tamhundar angrep vet ingen, men de är många.

Miljöminister Lena Ek lovade härom veckan att fårägare ska få mer ersättning för skador och staket. Hon lovade också att antalet vargar ska begränsas. Det är bra förslag. Men ännu viktigare är att miljövänner och jägare börjar prata med varandra.

Forsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons