Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför skjuta vilda djur?

Annons

För en dryg vecka sedan kunde man läsa att jakten på råbock hade börjat, vilket föranledde en del kommentarer från Claes Lindström vid Jägareförbundets region Gävle-Dala (AT 17/8).

Kommentarer som man först log åt, det var som en intervju med jägaren ”Uffe” i den tecknade serien Hälge.

Uffe är jägaren som älskar det senaste i vapenväg, men framför allt gärna skjuter på allt som rör sig i skogen. Men sedan insåg jag att det var allvar.

Claes Lindström påpekar ”att räven även får skjutas under råbocksjakten ... så var inte rädd att skjuta en räv när du ser den”. Och han poängterar ”att det går lika bra att skjuta vildsvin om skottillfälle ges”.

Även artikelns avslutning är som ett citat av ”Uffe”: ”Låt inte bli att skjuta dessa djur under bockjakten”.

Är det så att känslan av den makt bössan ger styr vissa jägares handlingar i skogen? Är det så roligt att döda det vackraste vi har i naturen, de vilda djuren? Då förstår man också varför det är så eftersträvansvärt att få sätta ett skott i en björn; björnar är onekligen häftigare än räv och vildsvin.

Att man skjuter en älg eller ett rådjur för att köttet smakar bra har jag full förståelse för, men att skjuta en björn, varg eller lodjur för nöjet att döda är ofattbart.

Jan Olsson, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons