Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför får vår klubb minst?

Annons

I en nyhetsartikel i Avesta Tidning (23/5) kunde man läsa att Åsebo ridsällskaps akuta ekonomiska kris är avvärjd tack vare Avesta kommun. Fullmäktige beslutade att kommunen ska gå i borgen för ett lån på 300 000 kronor och därmed räddas föreningens ridskoleverksamhet.

Det är givetvis mycket uppskattat från föreningens sida, trots att ett lån innebär ytterligare kostnader för föreningen som till dags dato varit skuldfri.

I själva verket är denna prekära situation en direkt konsekvens av Avesta kommuns eget agerande, eller snarare icke-agerande genom en orättvis fördelning av de kommunala bidragen till ridklubbarna.

Med den fördelning som råder i dag och som varit uppenbart icke förhandlingsbar i snart ett decennium, framträder bilden av en snedfördelning mycket tydligt.

Avesta kommun avsätter i dag cirka 800 000 kronor till föreningar som bedriver ridskoleverksamhet. Föreningen Åsebo ridsällskap är kommunens största ridklubb och ridskola med 170 ridande barn, ungdomar och vuxna. För detta får föreningen 170 000 kronor i bidrag per år.

Storbyns ryttare med sina 50 ridande får 180 000 kronor och Avesta ridklubb med 130 ridande får 451 000 kronor. Åsebo RS, den största ridklubben, får alltså det lägsta bidraget.

Föreningen har vid ett flertal tillfällen under de senaste åtta åren påtalat denna snedfördelning, men detta till trots har kommunen valt att gå på linjen ”göra som vi alltid har gjort”.

Hur motiverar Avesta kommun denna uppenbara snedfördelning mellan ridklubbarna och varför har inga åtgärder vidtagits för att inventera och uppdatera fördelningen av bidragen?

Om det nu görs en översyn av bidragssystemet bör det vara kommunens ansvar att omfördela bidragen mer rättvist och att tydligt motivera denna fördelning för föreningarna.

Det här får inte landa i en föreningarnas kamp om de kommunala bidragen på grund av en från kommunens sida initierad och upprätthållen orättvis fördelning.

Mikael Isacsson, förälder till ridsportande barn, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons