Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är de unga i politiken?

Annons

Välkomna nya, äldre kommunfullmäktige. Hög ålder och livserfarenhet tycks vara det som gäller den nya fullmäktigeförsamlingen.

Vid valet 2006 var visst medelåldern 49 år. Har jag räknat rätt så har den nu stigit till 62 år.

Antalet tjejer har minskat från 21 till årets 15.

För det stora partiet Socialdemokraterna har medelåldern ökat från 50 till 53 år.

Att inga under 30 år får ordinarie fullmäktigeplatser är illavarslande för framtiden. Det är ingen riktig maktposition men väl en formell och ett viktigt uppdrag nog ändå.

Jan-Åke Andersson i S sade före valet att de ville att ungdomarna skulle få växa till sig först, och att de till nästa val skulle tillvarata ungdomarnas kraft och förmedla det roliga med politiken.

Om fyra år så har nog inte S några ungdomar kvar, de unga har nog bytt parti eller gått med i någon rörelse där deras ungdomliga entusiasm kan tillvaratas.

Vanliga arbetare som arbetar heltid är det nog inte heller allt för många av.

Men ni har blivit valda att i princip, något hårdraget, godkänna och besluta om de förslag som kommunstyrelsen skickar till kommunfullmäktige.

För det är där makten sitter, och då speciellt i alla de utskott som skall bildas, och i praktiken tar över oerhört mycket inflytande.

Så lycka till i era uppdrag och försök att stå ut i fyra år, det kan nog vara svårt för dem som vill vara med och påverka på riktigt och vara med där det händer saker.

Avesta

Arbetaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons