Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänta inte med barn

Annons

För en ung tjej i Sverige i dag är normen att efter studenten sticka ut i världen för en längre resa, för att efter det börja studera vidare. Under tiden på högskolan/universitetet ska hon leva studentliv och bo i studentkorridor.

Där ska hon helst också hitta mannen i sitt liv. När hon läst klart ska hon få fast jobb med en bra lön, flytta ihop med sin pojkvän och så småningom bilda familj, men självklart efter minst tre-fyra år tillsammans med sin pojkvän.

Om alla unga tjejer följde den här normen skulle ingen av dem få barn innan de fyllt 30. Det skulle förmodligen leda till att antalet födda barn per år minskade för att det generellt inte är lika lätt att bli gravid efter 30.

Började vi inte föda barn förrän efter 30 så skulle vi förmodligen inte heller hinna föda lika många barn innan vi faktiskt blivit för gamla.

Tror många hört att ”när man minst anar det blir man gravid”. Går man och tänker varje dag på hur mycket man vill ha barn och jobbar på det regelbundet tillsammans med sin partner, så har många faktiskt svårt att bli gravida. Just för att de inte slappnar av och att de känner en press att ”nu är det dags, tiden är kommen”.

Det jag menar är att om barn är något man planerar till en viss tidpunkt, till exempel efter att man rest, utbildat sig, fått fast jobb och bra ekonomi så kan man få problem. Framför allt för att pressen blir så stor.

Varför ser normen ut som den gör i dag? Varför vill föräldrarna till dottern att hon ska följa denna? Varför vill inga föräldrar att deras dotter blir en ung mamma om hon nu vill det?

Min undran är om man blir en bättre mamma av att ha sett Australiens underbara kontinent, känt storstädernas rus, bott på hostel tillsammans med en hel drös med äventyrliga ungdomar från hela världen och levt i en ryggsäck i flera månader?

Jeb

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons