Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärd istället för aktievinster

Annons

Emil Esselin (AT 3/9), du vet mycket väl att den avreglerade välfärden inte kan ge de äldre friheten att leva sina liv som de vill!

Alliansens politik med avregleringar och privatiseringar inom välfärden är snarare riskkapitalisternas frihet, inte mormors. För att få till riktig frihet krävs en politik för rättvisa och det är den politiken som Vänsterpartiet står upp för.

Som vi nämnde i förra insändaren (AT 24/8) så har välfärden i Sverige blivit en marknad som alltmer rör sig mot monopol för privata aktörer.

2009 ägdes 11 av de 16 största privata vårdenheterna av riskkapitalbolag och enbart under 2011 gjorde de privata en vinst på cirka 8 miljarder skattekronor och förmodligen har mycket större vinster tagits ut genom räntesnurror och annat. Större delen av vinsterna togs till skatteparadiset Jersey.

Detta sker samtidigt som den offentliga välfärdssektorn har stora ekonomiska problem, vilket leder till sämre kvalitet även där.

Hur maximerar man vinsten i ett bolag som arbetar i välfärden, tänker ni.

Jo, om ett företag driver en fabrik kan ledningen till exempel välja att köpa in nyare maskiner, tillverka snabbare och därmed öka vinsten. Men på äldreboenden finns inga maskiner, och vården har inte någon ”produktion” som går att effektivisera på samma sätt som på en fabrik.

Kostnaderna på ett äldreboende är alltså inte maskiner utan mat, personal och möjligtvis lokaler och det är inom dessa områden man kan effektivisera.

Att privatiseringen av välfärden inte har varit bra är inget som moderaterna behöver bli påminda om då de har varit helt medvetna om detta från början. Det har handlat om medveten politik för att gynna sina vänner till riskkapitalister och samtidigt skapa klyftor!

Det är knappast en slump att chefer och vd:ar för dessa stora riskkapitalbolag blir anställda som rådgivare inom välfärdsfrågor för regeringen Reinfeldt.

Vi i Vänsterpartiet väljer en annan väg. Bland annat vill vi se en statlig satsning på äldreomsorgen med särskilt fokus på demenssjuka, samt lägga resurser på att anställa fler i övriga vård- och omsorgsboenden så att de äldre där ska få tid med personalen även till sådant som inte är mest akut. Vi kallar det guldkantstimmar.

Det är en satsning som för varje boende där skulle räcka till ett par extra timmar i veckan i egen tid med personal. Detta kallar vi för frihet!

Daniel Riazat, ordförandeVänsterpartiet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons