Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckla, inte avveckla

Annons

Vi kan med oro följa den brist på utveckling som nu sker i Landstinget Dalarna. Landstingsstyrelsens ordförande Ingalill Persson, S, talar om handlingskraft och använder bland annat ord som undantagstillstånd. Vidare meddelar hon att det nu på varje landstingsfullmäktige ska tas beslut om besparingar.

Vi tycker att ansvar och ordning i ekonomin borde vara ledord, inte undantagstillstånd. Vår medicin mot landstingssjukan är att man börjar med en noggrann analys av all verksamhet innan eventuella botemedel sätts in.

Det är ingen tvekan om att det finns överkostnader som inte kan förklaras på annat sätt än bristande ledning från majoriteten och då faller ansvaret tungt på det största partiet, Socialdemokraterna.

Det finns mycket som talar för att Avesta nu står i tur att drabbas av ogenomtänkta sparförslag och det förefaller osannolikt att landstingsrådet Sören Bertilsson, S, ska kunna påverka i rätt riktning.

Ser vi till beslutet som berör Ludvika lasarett kan det väl sammanfattas som nedläggning av den opererande verksamheten, vilken ska flyttas till Mora. I Mora ska BB:s lokaler byggas om för att passa den nya funktionen. Att flytta runt verksamheter tror vi inte ger speciellt stora besparingar.

Det är hög tid att politikerna i Dalarna sätter dalfolket främst och ser över hur sjukvården ska organiseras för att få den bästa möjliga vården till en försvarbar ekonomi. Många kommuner och landsting har en god ekonomi och det går inte att bortförklara den usla ekonomin med lågkonjunktur eller liknande.

Vi är övertygade att om personalen vid Avesta lasarett får möjlighet att komma med förslag på hur verksamheten kan förbättras behöver inte Avesta lasarett gå i samma riktning som Ludvika lasarett tyvärr ser ut att gå.

I dagarna kan vi återigen se att de stora sjukhusen inte alltid är bättre än de små. Nu senast gällde det vården av patienter som drabbats av stroke.

Socialdemokraterna, förstärkta med Ken Swedenborg, har under förra mandatperioden försatt Dalarnas sjukvård i ett läge som de själva kallar för undantagstillstånd. Vi ber därför socialdemokraterna att tänka om och göra en noggrann analys, sedan en plan för hur vi ska kunna utveckla sjukvården, inte avveckla. Vi tror det är fullt möjligt!

Göran Engström, C

Marina Ander, KD

Landstingspolitiker i opposition

Ulf Berg, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons