Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckla By vårdcentral

Annons

Det ligger ett sparkrav på 3 miljoner kronor på By vårdcentral, enligt landstingsrådet Ingalill Persson, S. Ursprungsförslaget att helt skrota vårdcentralen så när som på distriktssköterska för asylsökande ett par dagar i veckan modifierades av Ingalill Persson till att man kunde tänka sig en komplettering med en läkare ett par dagar i veckan.

Landstingsrådet Sören Bertilsson, S, är ännu lite generösare och lägger till distriktssköterska fem dagar i veckan och läkare ”flera dagar i veckan”.

Vigah (Vårdens intressegrupp i Avesta-Hedemora) begärde hos landstinget att få se den underliggande kalkylen för de här besparingsåtgärderna. Primärvårdssamordnare Karin Torberger kan dock, utöver lite allmänna funderingar omkring primärvård och vårdvalssystem, endast ange en siffra och meddelar att ”By vårdcentral har vid jämförelser en hög bemanning och vid genomgång av budget saknades cirka 1 miljon kronor. Motsvarande siffror finns för övrigt för övriga vårdcentraler i kommunen”.

Samtliga visar alltså röda siffror av ungefär samma storleksordning eftersom sparbetinget för kommunens vårdcentraler är fem miljoner. (Av någon anledning läggs dock 3 miljoner i sparkrav på By vårdcentral.)

1 miljon kronor indikerar ett

behov av ytterligare 300 listade patienter, då varje listad patient ger vårdcentralen 3 800 kronor. Vårdcentralen har 2 500 listade

patienter plus cirka 150 asylsökande, som, enligt vårdcentralen, har ett genomsnittligt större vårdbehov.

De gamla sockengränserna var de ursprungliga upptagningsområdena för de olika vårdcentralerna. Underlaget för By vårdcentral var redan då under ett antal år i underkant för två läkare, men någon justering av upptagningsområdet gjordes aldrig. Det har ändå diskuterats flera gånger, meddelar en person med insyn, men man kom aldrig till skott.

I stället har Skogsbo vårdcentral fortsatt att få vara central för alla Folkärna- och Forsbor där många inte har längre resväg till Horndal än till Skogsbo.

Skogsbo vårdcentral har dessutom har kommit in i en ond cirkel när det gäller läkarrekrytering. Under ett antal år har den varit beroende av stafettläkare.

Det hade varit naturligt att ett mindre antal av de 7 000 som nu listats vid Skogsbo i stället varit med i upptagningsområdet för By vårdcentral.

Men det är ju fritt vårdval i dag, säger du kanske. Jo, men eftersom hela 70 procent inte aktivt har valt var de vill höra hemma tror jag att många av gammal vana låter det flyta vidare. Så här kan landstinget med lite offensiv marknadsföring säkerligen få ett bra resultat när det gäller en nytillströmning av patienter till By vårdcentral med den fina kontinuitet man där har i sin bemanning.

Dessutom bör man sluta ett avtal med Gävleborgs landsting och ge möjlighet för ett antal närboende (fem kilometer till gränsen) därifrån att teckna sig här. Närmaste vårdcentral för deras del är annars Hedesunda.

Så att här bygga upp och vidareutveckla något som redan tidigare är mycket bra borde inte kräva så stor kreativitet och begåvning. Det tror jag till och med vårt landsting skulle klara.

Och By vårdcentral skulle med glans klara ekonomin och blomstra vidare.

Horndal

Kurt Liljegren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons